Olympische spelen: gelukkig doet het dierenrijk niet mee

Het is maar goed dat dieren niet deelnemen aan de Olympische Spelen, want anders zouden er heel wat medailles aan de neus van de mens voorbij gaan.

Dat blijkt wel uit een overzichtje dat onderzoeker Craig Sharp in het kader van de Olympische Spelen 2012 maakte. Hij toont aan dat dieren in veel gevallen niet alleen sneller, maar ook sterker zijn.

Usain Bolt
Laten we beginnen met de snelste man ter wereld die ook in Londen een plak in de wacht hoopt te slepen: Usain Bolt. Hij wist 100 meter in 9,8 seconden te rennen. Een enorme prestatie…in vergelijking met andere mensen. In vergelijking met dieren stelt het namelijk niet veel voor. Een jachtluipaard heeft maar 5,8 seconden nodig om dezelfde afstand te lopen. En wat te denken van de gaffelbok met 24,6 meter per seconde? Of de Noord-Afrikaanse struisvogel die gemakkelijk 18 meter per seconde haalt?

WIST U DAT…

Marathon
En ook marathonlopers zouden hun plek op het erepodium wel eens kunnen verliezen. Patrick Makau Musyoki deed 2 uur, 3 minuten en 38 seconden over een marathon. Een paard dat bedreven is in endurance (een relatief nieuwe tak van de paardensport) kan het in 1 uur, 18 minuten en 29 seconden doen.

Kracht
Maar snelheid en doorzettingsvermogen is niet het enige wat dieren te bieden hebben. Kracht bezitten ze ook. Zo kan een Afrikaanse olifant 820 kilo dragen. Dat is aanzienlijk meer dan de sterkste gewichtheffers kunnen hebben.

Springen
Nog zo’n discipline waarin de mens het zou afleggen: springen. Mike Powell sprong 8.95 meter ver en zette daarmee een wereldrecord neer. Een kangoeroe kan zeker 12,8 meter ver springen. Javier Sotomayor zette met een 2,45 meter hoge sprong een record neer: een kangoeroe haalt de 3,1 meter, terwijl de slangekopvis vier meter uit het water kan springen.

Het rijtje van Sharp plaatst de Olympiërs en hun prestaties weer even in het perspectief. Overigens blijft de eerste Hollandse gouden medaille nog even onaangetast: het eerste dier dat net als Marianne Vos op zo’n overtuigende wijze een wegwedstrijd weet te winnen, moet nog ontdekt worden.

Bronmateriaal

"Even Usain Bolt can't beat greyhounds, cheetahs...or pronghorn antelope" - BMJ-British Medical Journal (via Eurekalert.org).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Gary Eyring (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd