De mooiste microscoopfoto’s van 2011

Wauw, wat zijn ze mooi: de winnende foto’s in de Nikon Small World-competitie. Bekijk insecten, zand en meer van heel dichtbij.

Tussen de prijswinnaars bevinden zich heel wat wetenschappers. Met hun microscoop en camera in de aanslag legden zij de mooiste taferelen vast. Onderzoeker Igor Siwanowicz van het Max Planck Instituut wist er zelfs de eerste prijs mee te behalen. Hij legde een larf van een gaasvlieg vast, maar niet voordat hij deze 20 keer vergroot had (zie hierboven).

Gras
De tweede prijs ging naar Donna Stolz. Zij vereeuwigde gras en vergrootte dat 200 keer.

Gras. Foto: Donna Stolz.

Alg
Frank Fox fotografeerde een levend wezen: alg. Hij vergrootte het 320 keer en dat leverde hem de derde plaats op.

Alg. Foto: Frank Fox.

Microchip
Ook mooi: de foto van Alfred Pasieka. Hij vergrootte het oppervlak van een microchip 500 keer en fotografeerde dat. Hij eindigde als vijfde.

Microschip. Foto: Alfred Pasieka.

Kreeft
Jan Michels nam een eenoogkreeftje onder de loep. Hij vergrootte het tien keer en wist zo de negende plek te behalen. Ook mooi: zijn foto die hem de elfde plek opleverde: hiervoor vergrootte hij het hoofd van een mier tien keer.

Eenoogkreeft. Foto: Jan Michels.

Het hoofd van een mier. Foto: Jan Michels.

Bijzonder
Rara, wat stelt het plaatje hieronder voor? De Chinese Yanping Wang fotografeerde zand en vergrootte dat vier keer. Het leverde een veertiende plek op.

Zand. Foto: Yanping Wang.

Waterdruppel
Nog zo’n bijzondere. John H. Brackenbury vereeuwigde een waterdruppel met daarin twee larven van muggen (vijf keer vergroot). Het leverde hem de 41e plek op.

Een waterdruppel met larven erin. Foto: John H. Brackenbury.

Nog meer mooie foto’s bekijken? Klik hier!

Bronmateriaal

"Nikon Small World" - Nikonsmallworld.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Igor Siwanowicz.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd