De mooiste infrarode kiekjes van Spitzer

Spitzer heeft 1000 dagen op rij infrarode kiekjes gemaakt. Tijd om de mooiste eens uit te lichten.

Aan boord van de Spitzer-telescoop bevindt zich de Infrared Array Camera (IRAC). Het was gisteren precies 1000 dagen geleden dat Spitzer deze camera begon te gebruiken. Dat betekent dat Spitzer dus nu al meer dan 1000 dagen op rij infrarode kiekjes maakt. Op de foto’s pronken verre sterrenstelsels, maar ook nabijgelegen wonderen.

Een botsing tussen twee sterrenstelsels. Foto: NASA / JPL-Caltech / R. Kennicutt (Univ. of Arizona).

Om de 1000 dagen IRAC te vieren, hebben onderzoekers de tien mooiste foto’s die Spitzer met de camera maakte op een rij gezet. U vindt de tien foto’s in dit artikel terug. En zijn ze niet prachtig?

De jonge sterrenhoop DR 22. Foto: NASA / JPL-Caltech.

“IRAC blijft een fantastische camera die nog steeds belangrijke ontdekkingen en spectaculaire nieuwe beelden van het infrarode universum produceert,” stelt onderzoeker Giovanni Fazio. Als het aan onderzoekers ligt, blijven de kiekjes toestromen. Ze pleiten ervoor om de missie van Spitzer nog zeker tot 2015 te verlengen.

De Helixnevel. Foto: NASA / JPL-Caltech / J. Hora (CfA) & W. Latter (NASA / Herschel).

IRAC is gevoelig voor infrarood licht. Dat betekent heel concreet dat IRAC dingen kan zien die andere camera’s niet zien. Zo kan de camera bijvoorbeeld jonge sterren die zich schuilhouden in stofwolken opmerken.

De Tornado-nevel. Waarschijnlijk het resultaat van een jonge ster die materiaal wegzendt. Dat veroorzaakt een soort schokgolven in gas en stof in de buurt. Foto: NASA / JPL-Caltech / J. Bally (University of Colorado)

Wilt u de foto’s nog wat groter zien? Dat kan. Hier vindt u ze alle tien nog eens in een hogere resolutie.

Helemaal links: de Orionnevel waarin nog steeds sterren worden geboren. Foto: NASA / JPL-Caltech / Univ. of Toledo. Rechtsboven: Enorme gas- en stofwolken. Foto: NASA / JPL-Caltech / CfA. Rechts, in het midden: onze eigen Melkweg. Foto: NASA / JPL-Caltech / E. Churchwell (Univ. of Wisconsin). Rechtsonder: een stukje van de Trifidnevel. Foto: NASA / JPL-Caltech.

Zijn de blauwe stippen sterren? Nee, het zijn sterrenstelsels! Foto: NASA / JPL-Caltech / SWIRE Team.

Bronmateriaal

"1000 Days of Infrared Wonders" - Harvard.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / R. Kennicutt (Univ. of Arizona).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd