Wijzers van de doemdagklok blijven hangen op vijf voor twaalf

doemdagklokDe doemdagklok, de symbolische klok die aangeeft hoe dicht de mensheid zich bij een kernoorlog bevindt of ten onder gaat aan een andere totale vernietiging, is blijven steken op vijf minuten voor twaalf. Dat meldt het Bulletin of the Atomic Scientists op de website.

In 2013 kregen de overheden wereldwijd het nodige huiswerk mee van de wetenschappers. Het Bulletin of the Atomic Scientists heeft dit jaar geen reden kunnen vinden om de klok een stukje achteruit te zetten en ons verder van de ‘dag des oordeels’ vandaan te brengen. Reden voor acute paniek? Nee, dat ook weer niet. De huidige situatie is nog niet zo ernstig als in 1952, toen het volgens de doemdagklok twee voor twaalf was door de spanningen tussen de VS en de toenmalige Sovjet-Unie.

Adviezen
De wereldleiders hebben afgelopen jaar te weinig actie ondernomen om de kans op een catastrofe door kernwapens en klimaatverandering te verkleinen. Om de wereld een handje op weg te helpen, komt het Bulletin elk jaar met een aantal adviezen.

Net als voorgaande jaren wordt er dit jaar weer gehamerd op het klimaatprobleem. “De klimaatverandering is duidelijk. Vele landen hebben te maken aan natuurrampen, water- en voedselonzekerheid en extreme temperaturen,” aldus het Bulletin. Ondanks de vooruitgang – gebruik van duurzame energie met in het bijzonder een opwaartse trend in ontwikkelingslanden – heeft de wereld het nagelaten om de uitstoot van broeikasgassen aan te passen aan een veranderend klimaat. Het advies luidt dan ook dat de wereldleiders onmiddellijk actie moeten ondernemen om klimaatverandering tegen te gaan.

Wat gebeurt er als de wetenschap met de beste bedoelingen technologieën uitvindt, maar de maatschappij deze niet goed kan beheersen?

Kernwapens
Het Bulletin doet een beroep op de Verenigde Staten en Rusland om de onderhandelingen over het verminderen van hun nucleaire arsenalen te herstarten en om hun raketschildprogramma’s te schrappen. Het Bulletin erkent dat 2013 ook in het teken staat van positieve ontwikkelingen. De wereld heeft een kleine vooruitgang geboekt in het verminderen van de dreiging van kernwapens. Meest opmerkelijk is de overeenkomst tussen de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, Duitsland en Iran over een gezamenlijk actieplan voor het bereiken van oplossing van het Iraanse nucleaire programma. Daarnaast hebben meerdere landen stappen ondernomen om voorraden splijtbaar materiaal te verminderen.

Opkomende technologieën
Dit jaar neemt de technologie een bijzondere plek in. 2013 stond in het teken van snelle en omvangrijke technologische veranderingen: van synthetische biologie tot robotica en van 3D-printers tot cyberwapens. Volgens de wetenschappers maskeren de positieve aspecten van deze snel veranderende technologische vooruitgang een kernprobleem: wat gebeurt er als de wetenschap met de beste bedoelingen technologieën uitvindt, maar de maatschappij deze niet goed kan beheersen? Zoals de biotechniek waarbij ziektes kunnen worden uitgeroeid, maar die ook kan dienen als biologisch wapen. Of de robots die regeringen kunnen helpen bij een ramp, maar ook als killer robots kunnen worden geprogrammeerd en met meedogenloze efficiëntie mensen kunnen doden. De wereld kan de technologie beheren of het slachtoffer er van zijn. De keuze is aan ons. Voor de wereld is er werk aan de winkel.

Bronmateriaal

"Five minutes is too close" - thebulletin.org
"Top scientists ask UN leaders to act on nuclear weapons, climate change" - thebulletin.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door salendron (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd