De midlifecrisis is iets typisch westers

midlife-crisis

Alleen westerse mensen krijgen een midlifecrisis. Dit blijkt uit een onderzoek van wetenschapper Andrew Steptoe van University College London en zijn collega’s. Daarnaast zijn mensen in rijke, Engelssprekende landen – zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk – gelukkiger dan Afrikanen, Russen en Latijns-Amerikanen.

Steptoe en zijn collega’s gebruikten gegevens van de Gallup World Poll. In meer dan 160 landen vraagt het bedrijf Gallup ieder jaar hoe tevreden mensen zijn met hun leven en hoe zij zich voelen.

Wereldwijd zijn er grote verschillen als het om welzijn gaat.
Wereldwijd zijn er grote verschillen als het om welzijn gaat.

Veel geld verdienen, weinig geluk
Wanneer de gegevens per land of werelddeel worden gebundeld, komen er interessante resultaten uit. Zo zijn inwoners van rijke, Engelssprekende landen het gelukkigst. Wel is er sprake van een U-patroon. Amerikaanse en Engelse mannen zijn erg gelukkig van 15 tot 24 jaar, maar daarna neemt het geluk af. Pas na de 55ste verjaardag worden mensen weer gelukkiger. De onderzoekers denken dat dit te maken heeft met de werkdruk. Dertigers en veertigers weten dat dit de periode is om het meeste geld te verdienen en werken daarom extra hard, wat ten koste gaat van hun eigen welzijn. Op een latere leeftijd is er meer tijd voor leuke dingen, waardoor 55+-ers gelukkiger zijn, ook al kan de fysieke gezondheid iets achteruitgaan.

Hunkeren naar het communisme
Oost-Europeanen en voormalig inwoners van de Sovjet-Unie worden steeds ongelukkiger op latere leeftijd. Ook hier is een verklaring voor. Ouderen hebben nog het communisme meegemaakt en dat gaf hun leven een doel. Door de ondergang van het communisme zijn er ook bepaalde zekerheden weggevallen voor de oudere Oost-Europeanen, zoals goede gezondheidszorg en een zakcentje op latere leeftijd.

Afrikanen zijn ongelukkig
Afrikanen voelen zich hun gehele leven niet gelukkig. Ze hebben veel stress en maken zich zorgen over de toekomst. Hoewel je met geld geen geluk koopt, blijkt uit dit onderzoek dat economische vooruitgang een belangrijke bijdrage levert aan het welzijn. “Welzijn en economische vooruitgang liggen vaak op één lijn”, concludeert Steptoe. Zijn onderzoek is te lezen op de website van The Lancet.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd