De meeste mensen kunnen aan het gekakel van een kip horen of ze blij is

De meeste mensen kunnen aan het gekakel van een kip horen hoe ze zich voelt. Dit hebben wetenschappers ontdekt door deelnemers een aantal geluidsfragmenten te laten beluisteren waarbij de kip verschillende emoties kenbaar maakte. Het onderzoek licht een tipje op van de sluier: het zou zomaar kunnen dat het mogelijk is voor andere soorten om elkaars (emotionele) signalen juist te interpreteren.

De wetenschappers zijn enthousiast over het onderzoek, omdat het vooral betekent dat kippenhouders in de toekomst diervriendelijker kunnen werken. Verder suggereert het onderzoek dat het zomaar mogelijk zou kunnen zijn voor gewervelden om de emotionele signalen van andere gewervelde diersoorten in ieder geval deels te begrijpen. Zo schrijven de onderzoekers in hun verslag dat uit eerder onderzoek al was gebleken dat mensen accuraat de emoties kunnen inschatten van andere diersoorten, zoals honden, varkens, zilvervossen en nu dus ook kippen. Het onderzoek is gepubliceerd in het blad Royal Society Open Science.

Geluidsfragmenten

De wetenschappers hebben de ontdekking gedaan door in totaal 16 geluidsfragmenten op te nemen en deze voor te leggen aan een groep van 197 deelnemers. Acht van deze geluidsfragmenten waren van kippen die een beloning in het verschiet hadden liggen. De overige acht geluidsfragmenten waren afkomstig van kippen die verschillende emoties ervoeren. Hieruit bleek dat 69% van de deelnemers accuraat kon aangeven welke kippen een beloning kregen en welke kippen emotioneel waren. Voor het onderzoek maakten de wetenschappers onderscheid tussen vier verschillende soorten geluiden: snelle kakels, gakels (een typerend geluid voor kippen die niet blij zijn), jammergeluiden en voedselkreten. Uit het onderzoek blijkt dat mensen het vooral lastig vonden om de langere jammergeluiden goed te plaatsen, maar de kortere geluiden waren, over het algemeen, vrij helder voor de meeste deelnemers. Het leek alleen voor ouderen wat lastiger te zijn om de geluiden goed te identificeren. De wetenschappers weten nog niet precies waarom dit zo is, maar ze speculeren dat het met een verminderd gehoor te maken zou kunnen hebben.

Signaalsysteem

De conclusies van het onderzoek zijn allesbehalve saai te noemen. Zo suggereren de wetenschappers dat het zomaar zou kunnen zijn dat meerdere gewervelde diersoorten eenzelfde soort signaalsysteem hebben ontwikkeld, waarbij ze emoties overdragen via geluid. Niet alleen dat, het zou ook goed kunnen dat het voor een aantal gewervelden mogelijk is om de emoties van andere soorten juist te interpreteren. Hierdoor zouden kippenboeren kunnen horen wat de emotionele staat van hun pluimvee is. Echter kijken de onderzoekers niet alleen naar de hedendaagse voordelen die het onderzoek op kan leveren. Zo suggereren ze dat, in de toekomst, het wellicht mogelijk zou zijn om een AI-systeem te leren hoe je blije kippen kan identificeren, zodat deze kan bepalen hoe blij de stal in het algemeen is. Op deze manier kunnen alle toekomstige kippenboeren zeker weten dat hun kippen blij zijn, ook al hebben ze nog maar weinig ervaring. Dit is volgens de wetenschappers een belangrijke stap richting een vriendelijkere wereld voor pluimvee. Op deze manier weet je dan écht zeker dat je eieren van een blije kip komen.

Bronmateriaal

"Humans can identify reward- related call types of chickens" - University of Queensland
Afbeelding bovenaan dit artikel: furbymama from pixabay (via Canva Pro)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd