De meest bijzondere grotten op aarde

Een grot die honderden kilometers lang is, een grot waar het 50 graden Celsius is en nog veel meer: de meest bijzondere grotten op een rij.

Grotten spreken met hun smalle gangetjes en donkere uithoeken enorm tot de verbeelding. De ene grot is nog mooier en groter dan de andere. Helaas zijn veel grotten óf heel ver weg óf moeilijk begaanbaar. Maar gelukkig zijn er dappere fotografen en wetenschappers die wel een kijkje op deze wonderlijke plaatsen nemen en ons laten delen in hun bijzondere observaties. Een greep uit de meest opvallende grotten die onze planeet rijk is.

De langste
De Mammoetgrot is een bijzondere formatie. De grot bevindt zich in de Verenigde Staten en heeft een totale lengte van 560 kilometer. De grot is een thuis voor meer dan 130 soorten. Sommige soorten komen zelfs enkel in deze grot voor.

IJzig
Iets dichterbij huis is ook genoeg moois te zien. In Oostenrijk bevinden zich bijvoorbeeld de grootste ijsgrotten ter wereld: de Eisriesenwelt. De grotten hebben een totale lengte van veertig kilometer, waarvan overigens slechts een klein deel bedekt is met ijs.

De Eisriesenwelt. Foto: Eisriesenwelt.at

De Eisriesenwelt. Foto: Eisriesenwelt.at

Kristal
Dat grotten soms ook een heel eigen ‘klimaat’ hebben, blijkt wel als we de Naica-grot in Mexico bekijken. In deze grot is het vijftig graden Celsius! Maar dat is niet de enige reden dat deze grot zo bijzonder is. In de grot bevinden zich namelijk ook enorme kristallen. Sommige kristallen zijn wel tien meter lang!

Enorm
In Vietnam bevindt zich een enorme grot: Son Doong. De grot is op de meeste plaatsen 80 meter breed en in totaal 4,5 kilometer lang. Eigenlijk is deze grot gewoon een natuurgebied op zichzelf. Zo leven er in de grot veel planten en dieren en beschikt de grot zelfs over een eigen rivier. Stalagmieten zijn er ook: de langste zijn wel zeventig meter lang. Benieuwd naar de foto’s? Bekijk ze hier!

In het water
Grotten zijn niet alleen op het land te vinden. Zo bevinden zich bij de Bahama’s grotten in het water. En het water maakt de grotten zo mogelijk nog mysterieuzer.

Libanon
Nog zo’n prachtig stukje natuur: de grotten van Jeita in Libanon. De grotten bestaan uit een hooggelegen deel dat te voet kan worden bezocht. De lagere grotten kunnen enkel met de boot worden bezocht. Het laagste deel is tot een diepte van negen kilometer in kaart gebracht. Van het bovenste deel is iets meer dan twee kilometer bestudeerd.

Het bovenste deel van de grotten. Foto: Jeitagrotto.com

Het onderste deel van de grotten. Foto: Jeitagrotto.com

Het is onmogelijk om alle mooie grotten uit te lichten. Naarmate de tijd vordert, worden namelijk steeds meer grotten ontdekt. En het is aannemelijk dat er nog heel veel grotten ontdekt moeten worden. Onder meer in het Amazonewoud verwachten onderzoekers in de toekomst nog nieuwe grotten te vinden. De grotten worden nu nog bedekt door de jungle, maar zouden vroeg of laat niet langer aan het oog van de mens kunnen ontsnappen. Grote kans dus dat we het rijtje met spectaculaire grotten op korte termijn kunnen aanvullen met nog veel meer moois!

Bronmateriaal

"Eisriesenwelt Werfen" - Eisriesenwelt.at
"Mammoth Cave National Park" - UNESCO.org
"A rare glimpse of the cave of crystals" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Derek Bruff (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd