De maan is zestig miljoen jaar ouder dan gedacht

botsing

Wetenschappers hebben ontdekt dat de botsing tussen de aarde en Theia zo’n zestig miljoen jaar eerder plaatsvond dan gedacht. Het betekent onder meer dat de maan en de aardse atmosfeer ouder is dan gedacht.

Het is lastig gebleken om vast te stellen wanneer de botsing tussen de aarde en Theia plaatsvond. De aarde was namelijk nog piepjong en had nog geen vast oppervlak. Vandaar dat er ook geen gesteentelagen zijn die van die inslag getuigen. Om toch een inschatting te maken van wanneer de botsing plaatsvond, kijken onderzoekers daarom naar gassen uit die tijd. Voor dit onderzoek richtten wetenschappers zich op tot wel 3,4 miljard jaar oud kwarts met daarin het gas xenon. “Het gas in het kwarts is een soort tijdcapsule,” vertelt onderzoeker Guillaume Avice.

WIST U DAT…

…recent sporen van Theia ontdekt zijn op de maan?

Uit de samenstelling van het gas leiden de onderzoekers af dat de botsing tussen de aarde en een hemellichaam ter grootte van een planeet – aangeduid als Theia – ongeveer 60 miljoen jaar eerder plaatsvond dan gedacht. De botsing vond niet 100 miljoen, maar 40 miljoen jaar na de totstandkoming van het zonnestelsel plaats.

En dat heeft verschillende implicaties. Ten eerste betekent het dat de maan – die bij die inslag ontstond – zo’n zestig miljoen jaar ouder is dan gedacht. En ook de atmosfeer van de aarde – die de inslag van Theia onmogelijk overleefd kan hebben en waarschijnlijk kort daarna ontstond – is veel ouder dan gedacht.

Bronmateriaal

"Earth is around 60 million years older than previously thought -- and so is the moon, new research finds" - European Association of Geochemistry (via Sciencedaily.com)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd