De landing van Philae op een komeet: the day after

philae2

Het is donderdag 13 november: de dag nadat de mensheid er voor de allereerste keer in geslaagd is om een lander op het oppervlak van een komeet te zetten. Maar de spanning is nog niet voorbij, want staat lander Philae wel helemaal goed?

Om iets na vijven kwam gisterenmiddag het verlossende signaal binnen: ruimtelander Philae is geland! In de uren die volgden, kwam een foto binnen die Philae toen deze ongeveer drie kilometer van de komeet verwijderd was, maakte. Ook rolde er een eerste close-up foto van het oppervlak van komeet 67P/C-G binnen.

De foto die Philae tijdens de afdaling maakte. Afbeelding: ESA.
De foto die Philae tijdens de afdaling maakte. Afbeelding: ESA.
Harpoen
Bovendien werd er gaandeweg steeds meer duidelijk over het verloop van de landing. Zo lijkt de lander op de gewenste plek te zijn neergekomen. Maar niet alles was volgens plan gegaan, zo stelde ESA gisterenavond vast. Zo had Philae – om nog onduidelijke redenen – zijn harpoen niet afgevuurd. Deze harpoen had Philae kort na de landing moeten gebruiken om zich aan het oppervlak van de komeet vast te klemmen. Dat het zonder de inzet van die harpoen gelukt is om op de komeet – met een zwaartekracht honderdduizenden keren zwakker dan de zwaartekracht van de aarde – te blijven staan, mag een wonder heten.

Op z’n kop?
Philae mag dan op de goede plek zijn geland; onduidelijk is nog hoe de lander precies op het oppervlak terecht is gekomen. Sommige onderzoekers vermoeden dat de sonde twee keer is geland. Na de eerste landing zou Philae weer los zijn gekomen van het oppervlak, zijn gedraaid en nogmaals zijn geland. Hoe Philae na die draai geland is en nu op het oppervlak staat, is nog onduidelijk.

Al met al is er reden tot vreugde: de landing is gelukt. Maar er zijn ook nog veel onduidelijkheden. Vanmiddag om 14.00 uur (Nederlandse tijd) komt er hopelijk meer duidelijkheid, tijdens de persconferentie van ESA. Natuurlijk doen we daarvan verslag op Scientias.nl. Naar verwachting komen we tijdens deze persconferentie meer te weten over hoe en waar Philae is geland. Ook hopen we op foto’s gemaakt vanaf het oppervlak van de komeet en misschien zelfs wat eerste onderzoeksdata. Stay tuned!

De allereerste foto vanaf het oppervlak van komeet 67P!
De allereerste foto vanaf het oppervlak van komeet 67P!

UPDATE: ESA laat weten dat Philae gisterenmiddag en -avond niet twee, maar drie keer is geland!

Bronmateriaal

ESA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd