Die halve marathon bij elkaar trainen, níét het hele stuk gevulde speculaas opeten en liefst een beetje op een schappelijke tijd naar huis op dat feestje zaterdag: je houden aan je goede voornemens en je doelen halen, het valt niet altijd mee. Gelukkig hebben wetenschappers nu een oplossing.
Onze hersenen hebben namelijk een duidelijke voorliefde voor eenvoud en tegelijkertijd streven ze naar efficiëntie. Een simpele uitleg of omschrijving van onze doelen werkt daarom veel beter dan hele epistels, blijkt uit een nieuwe studie van de Canadese University of Waterloo. We vinden eenvoud niet alleen aantrekkelijker, deze manier van denken helpt ons ook om doelgerichter te handelen in het dagelijks leven.
Simpele verklaringen
“De voorkeur van ons brein voor eenvoud is niet toevallig”, legt hoofdonderzoeker Claudia Sehl uit. “Deze studie laat zien dat onze voorliefde voor simpele verklaringen gekoppeld is aan de wijze waarop we acties beoordelen. Eenvoud is niet alleen waardevol bij het uitleggen en begrijpen van de wereld om ons heen, het vormt echt de kern van ons denken over het behalen van resultaten”, vertelt de ontwikkelingspsycholoog. Het onderzoek, dat deze week is gepubliceerd in vakblad Cognitive Psychology, geeft een nieuwe kijk op hoe eenvoud en efficiëntie centraal staan in ons denken.
Individuele keuze
Samen met collega’s voerde Sehl zeven experimenten uit met in totaal 2820 deelnemers. Zij kregen ieder de keuze tussen eenvoudige en complexe manieren om een gebeurtenis te verklaren of een doel te bereiken. Het team was verrast door de eensluidende resultaten: telkens weer kozen de proefpersonen voor de simpelste optie die hen werd aangereikt.
Het psychologisch onderzoek toont aan dat mensen zich sterk aangetrokken voelen tot verklaringen die betrouwbaar klinken en relatief veel voorkomen. De deelnemers hadden een broertje dood aan zeldzame en minder voorspelbare oorzaken van gebeurtenissen, ze schoven die gemakkelijk terzijde en classificeerden ze als minder nuttig. Hoe eenvoudiger en zekerder een verklaring was, hoe aantrekkelijker die voor de proefpersoon bleek te zijn, zowel om de gebeurtenissen te begrijpen, als om bepaalde resultaten te behalen in de nabije toekomst.
Gedeeld mentaal proces
“Hoe gebruikelijker en betrouwbaarder een oorzaak, hoe meer mensen die als waardevol zien”, benadrukt Sehl. “Of het nu gaat om het beschrijven van een oorzaak of het zoeken naar een oplossing, het geeft ons het gevoel dat het proces op deze manier sneller en effectiever verloopt. Dit wijst erop dat er een gedeeld mentaal proces achter beide voorkeuren zit. Ze zijn overduidelijk neuraal aan elkaar gelinkt.”
De resultaten maken duidelijk dat mensen veel belang hechten aan een gevoel van efficiëntie en zekerheid. Dit is terug te zien in de manier waarop ze de wereld om hen heen verklaren en ook in de wijze waarop ze hun doelen willen bereiken. “Ondanks de complexiteit van de wereld, waarderen mensen het idee van ‘meer doen met minder’. Dit streven naar efficiëntie heeft niet alleen een grote invloed op hoe we verklaringen formuleren, maar ook op hoe we denken over prestaties”, legt professor Friedman van de University of Waterloo uit.
Dus wil je een halve marathon lopen, maar mis je de motivatie dan moet je misschien niet te veel ingewikkelde hardloopschema’s en intervaltrainingen bedenken, maar het gewoon simpel houden: loop bijvoorbeeld drie keer per week en iedere week een stukje verder.