Rood laat ook vrouwelijke resusapen niet onberoerd

resusaap

De kleur rood doet iets met ons. Het kleurtje kan gevoelens van jaloezie versterken en zelfs onze reactietijd beïnvloeden. En we zijn daarin niet alleen. Nieuw onderzoek toont nu aan dat de kleur rood ook apen niet onberoerd laat.

“Eerder onderzoek toont aan dat de kleur rood als het gaat om seks mensen aantrekkelijker maakt,” vertelt onderzoeker Benjamin Y. Hayden. “Tijdens een gevecht zorgt rood er juist voor dat de ander dreigender en bozer lijkt.” Het zette Hayden en zijn collega’s aan het denken. Want waarom heeft rood dat effect op ons? “Komt het doordat we elk jaar op Valentijnsdag overal rode dingen zien en we de kleur daarom gaan associëren met romantiek of het is echt een fundamenteel iets, geworteld in onze biologie?”

Aap
Om een antwoord te krijgen op die vraag, wendden de onderzoekers zich tot resusapen. Apen zijn in deze context heel geschikt, omdat ze aan veel van dezelfde evolutionaire processen zijn blootgesteld (biologie), maar niet geleerd hebben – zoals wij mensen – om de kleur rood te associëren met romantiek (cultuur). Als de kleur rood op een aap hetzelfde effect heeft als op een mens, dan mag men dus aannemen dat dat effect het resultaat is van biologische processen en niet van cultuur.

WIST JE DAT…

Achterpoten
De onderzoekers fotografeerden de achterpoten van volwassen resusapen. Vervolgens drukten ze die foto’s in zwart en wit af. Elke foto werd omringd door een rode of blauwe rand. De apen kregen de foto’s te zien en de wetenschappers maten hoelang de apen naar de foto’s keken. Hoe langer een aap naar de foto’s keek, hoe geïnteresseerder hij klaarblijkelijk in de foto was. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwelijke apen meer interesse hadden in de achterpoten van mannelijke apen, maar alleen wanneer die foto’s een rode lijst hadden.

Mannetjes
Opvallend genoeg bleken de mannen geen voorkeur te hebben voor de achterpoten van vrouwen, zelfs niet wanneer een foto ervan in een rode lijst geplaatst was. Onduidelijk is nog waarom de rode lijst geen effect op de mannetjes had. Mogelijk komt het doordat de voortplantingsstatus van vrouwtjes aan de kleur van hun gezicht af te lezen is en niet zo goed te zien is aan veranderingen in de achterpoten.

Dat vrouwtjes wel een voorkeur hadden voor de achterpoten van mannen in een rode lijst, suggereert volgens de onderzoekers dat de kleur rood niet alleen een bepaald effect op mensen heeft. Dat ook aan ons verwante apen dat effect ondervinden, suggereert dat niet cultuur, maar biologie aan het effect ten grondslag ligt.

Bronmateriaal

"‘Red Effect’ sparks interest in female monkeys" - Rochester.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door J.M. Garg (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd