Wetenschappers hebben de kleinste trouwringen ter wereld gemaakt. De twee ringen van DNA zijn slechts achttien nanometer breed en zitten aan elkaar vast.
De trouwringen zijn een doorbraak op het gebied van DNA-nanotechnologie. Wetenschappers zijn al een tijdje bezig om kunstmatige structuren van DNA te maken. Tot nu toe bleef het echter bij simpele, vaste formaties, zoals een klein vierkantje. De twee trouwringen zijn niet vast, maar kunnen dynamisch bewegen. Zo zouden deze DNA-ringen gebruikt kunnen worden in moleculaire machines of een moleculaire motor.
“We hebben nog een lange weg te gaan voordat we DNA-structuren zoals deze catenaan kunnen gebruiken in alledaagse voorwerpen”, aldus professor Alexander Heckel van de Goethe universiteit. “Wel kunnen DNA-structuren in de nabije toekomst gebruikt worden om proteïnen of andere moleculen te bestuderen, die te klein zijn om direct gemanipuleerd te worden.”
Wist u dat…
Hoe zijn de ringen gemaakt?
De twee trouwringen zijn slim in elkaar gezet. Eerst maakten de wetenschappers twee halve cirkels (oftewel tweemaal de letter ‘C’). Deze werden zo neergelegd, dat de C’s elkaar kruisten. Vervolgens plakten de wetenschappers twee andere halve cirkels aan de C’s, waardoor de twee ringen ontstonden.
Piepklein
Volgens doctoraal student Thorsten Schmidt zijn er 4.000 van dit soort ringen nodig om de diameter van een menselijke haar te benaderen. Kortom, de trouwringen zijn te klein om gedragen te worden.