De kleinste steden ter wereld

Wat is de kleinste stad ter wereld? Het is een rekbare vraag, want wat is klein? Een stad met een klein oppervlak is klein, maar een stad met weinig inwoners is ook klein. Deze vaagheid zorgt ervoor dat verschillende steden de titel opeisen. Scientias.nl ging op zoek naar de ‘kleinste steden’ ter wereld. Zit er een winnaar tussen of zijn ze het allemaal nét niet?

Om de kleinste stad ter wereld te vinden is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen steden en dorpen. Vreemd genoeg verschilt dit per land. In Tsjaad is een plaats met 1.000 inwoners een stad, terwijl in Japan meer dan 50.000 inwoners nodig zijn.

Wat is een stad in Nederland?
In Nederland bestaan er geen steden. Tenminste, niet volgens de wet. Vroeger kregen grote plaatsen stadsrechten. Tegenwoordig zijn deze bijzondere rechten en privileges afgeschaft. Sommige Nederlanders noemen een bepaalde plaats een stad als het meer dan 25.000 inwoners heeft. Nogmaals, dit is een ongeschreven regel. In principe kan iedere plek een dorp of een stad zijn. In de Grondwet staat slechts één keer het woord stad, namelijk om Amsterdam te beschrijven.

En in België?
In België is de definitie wat duidelijker. Gemeenten met een stadstitel zijn steden. Deze stadstitel krijgen gemeenten via de Belgische koning. De lijst met steden bleef na het jaar 1825 ongewijzigd, tot het jaar 1977. Vanaf toen kregen steden opnieuw kans om een stadstitel aan te vragen. Dit werd massaal gedaan.

Hum: slechts dertig inwoners
De zoektocht naar de kleinste stad ter wereld begint in het Guiness Book of World Records. In dit boek staat dat het gehucht Hum in Kroatië de kleinste stad ter wereld is. Hum heeft slechts twaalf huizen en dertig inwoners. Desondanks heeft het stadje een eigen burgemeester. Ieder jaar krijgen de stemgerechtigden een stuk hout met aan beide kanten de naam van een kandidaat. Ze mogen bij een kandidaat een inkeping kerven. De kandidaat met de meeste inkepingen wint!

Durbuy
Ook het Belgische Durbuy beweert de kleinste stad ter wereld te zijn. Het stadje in de Ardennen trekt jaarlijks veel toeristen. In het hart van Durbuy wonen 400 inwoners. Logisch, want de stadskern bestaat uit slechts een aantal straten. Toch heeft Durbuy meer inwoners dan Hum. Daarnaast is de stadskern groter dan andere steden. Kortom, Durbuy verdient de titel ‘kleinste stad’ absoluut niet.

En in Nederland?
Het stadje Sloten in Friesland is met een oppervlak van 350 bij 350 meter een stuk kleiner. Daarnaast wonen er minder mensen in het centrum, namelijk 350 personen. De elfde eeuwse vestingstad is goed bewaard gebleven en heeft veel weg van het Belgische Durbuy. Beide plaatsen zijn Middeleeuws en worden doorsneden door een riviertje. Toch is er een plaats met stadsrechten met nog minder inwoners dan Sloten, namelijk het Gelderse Bronckhorst.

Bronckhorst
Bronckhorst noemt zich de kleinste stad ter wereld. Het stadje heeft minder dan 200 inwoners. “Je kunt wel stadsrechten hebben, maar dan moet je ook nog een echte stad hebben, dus duidelijk begrensd door verdedigingswallen, grachten, muren of natuurlijke barrières”, vindt journalist Albert Hendriks. Hendriks vindt dan ook dat Bronckhorst de titel niet mag opeisen. Overigens nuttig om op te merken: Hendriks is directeur van het bureau voor toerisme Friesland Holland. Hij is dezelfde persoon die het Friese Sloten promoot als kleinste stad ter wereld. Typisch een gevalletje: wij van WC-eend adviseren WC-eend.

Belachelijk
Leuk al die steden die vechten om de titel ‘kleinste stad’, maar het is natuurlijk een titel die eigenlijk niet veel voorstelt. Het wordt dan ook voornamelijk gebruikt om toeristen te trekken, die menen dat ze iets unieks te zien krijgen. Natuurlijk zijn kleine stadjes of plaatsen bijzonder om te zien, maar het is onterecht om de titel ‘kleinste stad’ te gebruiken. Kortom, Bronckhorst, Sloten, Durbuy en Hum zijn allemaal kleine steden. Maar de kleinste stad ter wereld? Dat zijn ze allemaal niet!

Bronmateriaal

Guiness Book of World Records
Gegevens gemeenten Sloten, Durbuy & Bronckhorst
"Niet Belgische Durbuy maar Sloten kleinste stad ter wereld" - Liwwadders
"Durbuy" - Golf de Durbuy

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd