De kleinste Fokke & Sukke ooit

  De kleinste cartoon van Fokke & Sukke lezen? Daarvoor is een microscoop nodig. Drie biologiestudenten van de Universiteit Utrecht verkleinden een tekening van Fokke & Sukke tot zeventien bij zeventien micrometer. Daarmee is de strip slechts een fractie groter dan de kleinste sneeuwpop ooit.

  Tijdens de studie maken de biologiestudenten van de universiteit kennis met verschillende technieken. “Ter illustratie van de mogelijkheden van de microscoop wordt spelenderwijs begonnen met het maken van hele kleine afbeeldingen”, vertelt cursusbegeleider Matthijs de Winter. “Normaal wordt er een hele kleine foto gemaakt van de studenten zelf.”

  De drie studenten hadden echter geen zin om hun eigen foto te verkleinen. Ze gebruikten een cartoon van Fokke & Sukke. Door middel van een gefocusseerde ionenbundel projecteerden de studenten de strip op een minuscuul stukje silicium. Daarna hebben ze met een elektronenmicroscoop een foto gemaakt van het resultaat. De lijnen van de tekening zijn dus eigenlijk kleine geultjes. Een micrometer is één duizendste van een millimeter. Dat is honderd keer zo dun als een vel krantenpapier.

  De tekenaar van Fokke & Sukke – Jean-Marc van Tol – kreeg het warm van de cartoon. “Ze hebben de tekening zonder toestemming overgenomen, maar ik vond het erg grappig.”

  Is het de kleinste cartoon ooit? Misschien, maar zeker is het niet. De Winter: “Iedereen die over deze technieken beschikt kan dit natuurlijk doen. Ik weet dat ze in Israel ooit het Oude Testament in het Hebreeuws heel klein hebben afgebeeld.”

  Bronmateriaal

  Persbericht Universiteit Utrecht

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd