De illusie van een botsing: deze sterrenstelsels overlappen elkaar

Het lijkt net alsof deze twee sterrenstelsels met elkaar botsen, maar niets is minder waar.

De ruimtefoto van de week is gemaakt met de Hubble-telescoop en toont twee sterrenstelsels: SDSS J115331 en LEDA 2073461. Beide sterrenstelsels zijn meer dan één miljard lichtjaar van de aarde verwijderd. Uniek aan het duo is dat ze elkaar overlappen, waardoor het achtergrondstelsel door de spiraalarmen van het voorgrondstelsel te zien is. Een uniek beeld!

In werkelijkheid zijn beide sterrenstelsels ver van elkaar verwijderd. De kans is klein dat deze overlappende sterrenstelsels daadwerkelijk gaan botsen. Dit zorgt dus voor een bijzondere illusie.

De foto van het duo is gemaakt als onderdeel van het Galaxy Zoo-project. Honderdduizenden vrijwilligers hielpen astronomen bij het classificeren van sterrenstelsels. Tijdens dit proces zijn er veel vreemde sterrenstelsels gevonden, die eerder nog niet bekend waren.

De afgelopen decennia hebben ruimtetelescopen en satellieten prachtige foto’s gemaakt van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Ieder weekend halen we één of meerdere indrukwekkende ruimtefoto uit het archief. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina.

Bronmateriaal

"Galactic Overlap" - ESA / Hubble

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd