De herfstequinox: de astronomische herfst begint!

Weerkundigen denken er anders over, maar vanuit de optiek van astronomen is het vanaf vandaag herfst!

Vandaag is er sprake van de herfstequinox, ook wel herfstpunt genoemd. Het betekent dat de zon precies boven de evenaar staat. En dat heeft een paar gevolgen. Allereerst duren dag- en nacht vandaag overal op aarde even lang. Daarnaast komt de zon vandaag precies in het oosten op, om vervolgens ook precies in het westen onder te gaan. Er is slechts nog één andere dag in het jaar waarop dat gebeurt en dat is de lente-equinox (rond 21 maart).

Astronomische herfst
Daarnaast is met de herfstequinox vandaag de astronomische herfst begonnen. Grappig genoeg is de weerkundige herfst al een tijdje bezig: weerkundigen houden 1 september aan als start van de herfst.

Het kan vriezen, het kan dooien
Dat de astronomische herfst nu van start is gegaan, wil overigens niet zeggen dat we definitief afscheid nemen van de zomer. Het zou niet de eerste keer zijn dat we in de astronomische herfst nog gaan nazomeren. Zo werden vorig jaar in oktober nog zomerse dagen genoteerd (dat wil zeggen: een maximumtemperatuur van 25 graden Celsius of hoger). In de Bilt werd op 13 oktober toen nog een temperatuur van 26,3 graden Celsius aangetikt! Tegelijkertijd kan het natuurlijk ook echt herfstachtig worden. Zo zagen we vorig jaar ook dat de eerste officiële vorstdag reeds in september viel: op 29 september werd in Twente een temperatuur van -0,8 graden Celsius genoteerd.

WIST JE DAT…
…onderzoekers een paar jaar geleden ontdekten dat de herfst op het noordelijk halfrond ietsje later begint, terwijl de lente zich juist ietsje eerder aandient? “Er wordt veel gespeculeerd over of de seizoenen veranderen en als dat het geval is of dat dan komt door klimaatverandering,” zo vertelde onderzoeker Peter Atkinson. “Ons onderzoek toont aan dat zelfs wanneer we rekening houden met veranderingen in het landschap het veranderend klimaat de groei van vegetatie voor sommige soorten planten significant verandert.”

Wat deze herfst gaat brengen, blijft koffiedik kijken. Wat wel vaststaat, is dat de natuur zich klaar zal gaan maken voor de winter. En dat betekent dat de boombladeren van kleur veranderen om uiteindelijk weer ter aarde te vallen (voor wie zich al jaren afvraagt waarom, klik hier). Trekvogels zoeken hun heil in warmere oorden, eekhoorns leggen hun beroemde wintervoorraad aan en talloze paddestoelen geven acte de présence. Het maakt de herfst tot het seizoen bij uitstek om erop uit te gaan en te zien hoe de natuur voor onze ogen verandert. Fijne herfst!

Bronmateriaal

"Herfst" - KNMI
"Herfst 2018" - KNMI
Afbeelding bovenaan dit artikel: Valiphotos / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd