De griep verovert Nederland

De griep heeft inmiddels in alle Nederlandse provincies haar intrede gedaan en maakt steeds meer slachtoffers. Dat blijkt uit gegevens van de Grotegriepmeting.nl en het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg. 87 op de 100.000 Nederlanders hebben griepachtige verschijnselen. Met deze cijfers komt een griepepidemie wel heel dichtbij.

Van een griepepidemie is sprake als twee weken op rij meer dan 51 op de 100.000 mensen griepachtige verschijnselen vertonen. In de afgelopen week werd die grens voor het eerst overstegen. En flink ook: met 87 op de 100.000 mensen. Als die cijfers zo hoog blijven, is volgende week officieel sprake van een epidemie.

Het NIVEL heeft een aantal door huisartsen ingestuurde neus- en keelmonsters bestudeerd en trof de Mexicaanse griep het vaakst aan. Van de patiënten die bij de huisarts op bezoek kwamen en ook daadwerkelijk griep bleken te hebben, had 30 procent het influenza A-virus onder de leden. 67 procent had de Mexicaanse griep en drie procent had een subtype van het influenza A-virus opgelopen.

Alle aangetroffen griepvarianten maken ook deel uit van de griepprik die ouderen en risicogroepen ontvangen hebben.

Deze kaart is gebaseerd op gegevens van mensen die deelnemen aan de Grote Griepmeting. Afbeelding: Grotegriepmeting.nl

Bronmateriaal

"Nederland griept nu volop" - Degrotegriepmeting.nl

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd