De gloeiende boterbloem verklaard

Als u de boterbloem bij uw huid houdt, zult u zien dat deze een gele gloed op uw huid werpt. En dat is nu eindelijk te verklaren.

Wetenschappers van de universiteit van Cambridge bestudeerden de boterbloem (Ranunculus repens) en ontdekten dat deze een heel bijzondere structuur heeft die verklaart waarom de bloem soms lijkt te gloeien.

De gloed van de boterbloem. Foto: Silvia Vignolini (via Cambridge University).
Geel
De blaadjes van de boterbloem bestaan uit laagjes. Wanneer er licht op de blaadjes valt dan absorberen de blaadjes het grootste deel daarvan. Behalve geel. De bovenste laag van de blaadjes reflecteert namelijk geel licht.

Dubbel
En dat doet de boterbloem bijzonder goed. Er is geen enkele andere bloem die op zo’n overtuigende wijze geel licht kan weerkaatsen. Dat komt doordat het bovenste laagje van de blaadjes de reflectie als het ware verdubbelt. Eerst zijn er hele platte cellen die uitzonderlijk goed kunnen reflecteren. Maar tussen die bovenste laag en de onderste lagen van de bloem zit een ruimte die gevuld is met lucht en die ruimte helpt de bloem om geel licht nog beter te reflecteren.

Slim
En de boterbloem doet al die moeite niet voor niets. Dankzij die bovenste laag reflecteert de bloem veel UV-licht. En laat dat nu precies licht zijn waar veel bestuivers – zoals bijvoorbeeld bijen – heel gevoelig voor zijn. De bloem gebruikt de gloed dus om insecten aan te trekken en zich zo (indirect) succesvol voort te planten. Slim!

Het volledige onderzoek naar de boterbloem is terug te vinden in het blad Interface.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd