De Geminiden geven acte de présence: dit weekend tot wel 120 vallende sterren per uur

geminiden

Komend weekend piekt de meteorenzwerm Geminiden. En dat betekent dat er tot wel 120 ‘vallende sterren’ per uur te zien zijn. Nu maar hopen dat dit prachtige heldere winterweer ook morgen en overmorgen nog aanhoudt!

De Geminiden is een prachtige meteorenzwerm. Maar de zwerm is ook heel uniek. De meeste sterrenregens worden namelijk veroorzaakt door kometen die in de baan van de aarde stofdeeltjes achterlaten. Maar de Geminiden is het resultaat van een planetoïde: Phaethon.

Een sterrenregen ontstaat doordat een komeet – of in dit geval een planetoïde – stofdeeltjes achterlaat in de baan van de aarde. Wanneer de aarde door die wolk stofdeeltjes beweegt, belanden die stofjes in de dampkring waar ze flink worden afgeremd, warm worden en verdampen. De lucht rond het stof of puin wordt ook verhit en gaat gloeien. Dat veroorzaakt een lichtspoor dat in de volksmond ook wel aangeduid wordt als ‘vallende ster’.

De afgelopen nachten zijn er al de nodige ‘vallende sterren’ te zien geweest, maar de echte piek moet nog komen. Van vrijdag- op zaterdagnacht is het zover. Dan zijn er tot wel 120 meteoren per uur te zien.

Wie lekker veel meteoren wil zien, doet er – in verband met een heldere maan – goed aan om wat later in de nacht te gaan kijken. Zoek een plekje op met weinig lichtvervuiling en kleed u warm aan.

Bronmateriaal

"Stay 'Up All Night' to Watch the Geminids!" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jason E. Jenkins (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd