De erectie van deze spin duurt al 99 miljoen jaar

De spin – die tegelijkertijd met de dinosaurussen leefde – stond op het punt te paren met een vrouwtje, toen het onheil toesloeg.

De spin – die behoort tot de soort Halitherses grimaldii – kwam op het moment suprême vast te zitten in hars. De hars werd hard (barnsteen) en het tafereel werd vereeuwigd. En zodoende zien wij de spin – een hooiwagen – zo’n 99 miljoen jaar nadat hij zich voornam met een vrouwtje te paren, precies zoals hij er toen uitzag. Met een erectie.

Zichtbaar
Wat deze vondst zo bijzonder maakt, is dat de penis van de hooiwagen goed zichtbaar is in het stukje barnsteen. Normaal gesproken gaat deze schuil in het lichaam. Maar hier zien we de penis volledig uit het lichaam steken. Het bewijst dat hooiwagens reeds in het Krijt op deze manier een vrouwtje bevruchtten.

De penis van de spin is goed zichtbaar. Afbeelding: Jason Dunlop / MfN Berlin.
De penis van de spin is goed zichtbaar. Afbeelding: Jason Dunlop / MfN Berlin.

Verschillende vormen
Ook nu nog gebruiken hooiwagens voor de bevruchting van een vrouwtje een penis. Maar geen enkele moderne hooiwagen heeft een penis die er precies hetzelfde uitziet als de penis van H. grimaldii. Dat is op zich niet heel verrassend: ook vandaag de dag lopen de vormen van de penis van verschillende soorten hooiwagens sterk uiteen.

Naast de erectie viel de onderzoekers toen ze zich over dit stukje barnsteen bogen, nog iets op. Zo blijkt de hooiwagen – zeker in vergelijking met moderne hooiwagens – heel grote ogen te hebben.

Bronmateriaal

"A penis in amber" - Museum für Naturkunde Berlin

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd