De ene huurmoordenaar is de andere niet: er zijn vier soorten

wapen

Wetenschappers hebben zich verdiept in de wonderlijke wereld van de huurmoordenaar en dat onderzoek levert verrassende resultaten op. Zo zijn huurmoordenaars er blijkbaar in vier soorten en vinden huurmoorden in tegenstelling tot wat de films ons willen doen geloven zelden in donkere steegjes plaats.

Onderzoekers bestudeerden de moorden van 36 huurmoordenaars. Ze doken in de kranten, maar gingen ook de documenten van rechtbanken na en gingen in gesprek met voormalige huurmoordenaars. “Zo waren we in staat om terugkerende kenmerken en gedragspatronen onder Britse huurmoordenaars te identificeren,” vertelt onderzoeker David Wilson. “We bestudeerden de demografische gegevens van huurmoordenaars, de slachtoffers, hoe deze vermoord waren, of de moordenaar gepakt was, of de politie wist wie de moordenaar was en hoeveel de huurmoordenaar betaald kreeg voor de moord.”

200 pond
De onderzoekers ontdekten dat de leeftijd van huurmoordenaar sterk uiteenliep: van vijftien tot 63. De meeste moorden werden gepleegd met behulp van een vuurwapen. De geldbedragen die met de moorden gemoeid waren, varieerden sterk. Gemiddeld ging het om zo’n 15.000 pond per moord. Maar er werden ook moorden gepleegd voor beduidend minder geld (de goedkoopste moord kostte de opdrachtgever 200 pond, omgerekend zo’n 242 euro) en beduidend meer geld (de duurste moord leverde de huurmoordenaar 100.000 pond, oftewel 121.000 euro op). Huurmoordenaars blijken verder voornamelijk van het mannelijk geslacht te zijn, onder de 36 bestudeerde huurmoordenaars bevond zich slechts één vrouw.

WIST U DAT…

…meedogenloze moordenaars ter wereld komen met een killerbrein?

Donkere kroegen
Een andere opvallende conclusie is dat de huurmoordenaars hun slachtoffers slechts zelden in donkere kroegen of steegjes vermoordden. De meeste moorden vonden plaats in buitenwijken en slachtoffers vonden vaak de dood tijdens het boodschappen doen of het uitlaten van de hond. Opvallend genoeg bleken de meeste huurmoordenaars in hetzelfde gebied als hun slachtoffers te wonen.

Vier types
Op basis van al deze gegevens stellen de onderzoekers dat er vier types huurmoordenaars zijn. De eerste is de Nieuweling. Zoals de naam al doet vermoeden een beginner, maar dat wil niet zeggen dat deze niet moorden kan. Als voorbeeld noemen de onderzoekers Santre Sanchez Gayle. Hij vermoordde iemand voor 200 pond en kon pas opgepakt worden nadat hij over de moord opschepte tegenover vrienden. Het tweede type is de Amateur. Hij is vaak ouder dan de nieuweling en neemt een opdracht bijvoorbeeld aan om persoonlijke financiële problemen op te lossen. Hij is vaak niet zo vaardig, heeft vaak nog geen strafblad en geen toegang tot vuurwapens. Zijn moorden willen dan ook nog wel eens fout gaan. Als voorbeeld noemen de onderzoekers Orville Wright die met zijn slachtoffer – met een prijs van 15.000 pond – sprak en besloot het niet te vermoorden. Het derde type is een zeer vaardige, ervaren moordenaar die bekend is in het criminele circuit. Deze moordenaar kan gemakkelijk aan wapens komen, maar wordt ook sneller gepakt, omdat de politie dergelijke criminelen vaak al in de gaten houdt. Het vierde type is de Maestro. De kans dat dit type gepakt wordt, is uitermate klein. Vaak zijn deze huurmoordenaars afkomstig uit het leger en hebben ze al tientallen moorden gepleegd. De belangrijkste reden waarom deze mensen zelden gepakt worden, is dat ze naar het slachtoffer reizen, geen contacten leggen in het gebied van het slachtoffer en na de moord direct weer vertrekken.

De onderzoekers hopen dat hun studie de politie kan helpen om huurmoordenaars op te pakken. “We hopen dat deze profielen de politie helpt om patronen en gedragskenmerken die veelvuldig onder Britse huurmoordenaars te vinden zijn, te identificeren.”

Bronmateriaal

"Shadowy World of Britain’s Discount Hitmen Revealed in New Study" - Wiley.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door code1name.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd