De eerste kloven en kraters verschijnen op Charon

  charon2

  NASA’s New Horizons-ruimtesonde heeft een paar kraters gespot op de maan Charon van Pluto. Daarnaast zijn er enkele kloven te zien op een nieuwe foto, die op 11 juli is gemaakt.

  Wetenschapper William McKinnon beweert dat de kloof op het zuidelijk halfrond langer en dieper is dan de Grand Canyon. “Ons beeld van Charon verandert. Eerst zagen we een ijsbal zonder details, maar nu zien we allerlei geologische activiteiten.”

  De grootste krater ligt op het zuidelijk halfrond van Charon. Deze krater is bijna honderd kilometer breed. Rondom de krater is licht materiaal zichtbaar. Dit is een teken dat de krater pas recent is ontstaan. Wetenschappers vermoeden dat een ‘klein’ Kuipergordelobject ergens in de afgelopen miljard jaar op Charon is geland.

  Charon en Pluto naast elkaar. Deze foto is vorige week gemaakt.
  Charon en Pluto naast elkaar. Deze foto is vorige week gemaakt.

  Vooral opvallend is de donkere kratervloer. Is dit een ander soort ijs, dat minder reflectief is dan het ijs op het oppervlak van Charon? Of zijn de ijsdeeltjes groter, waardoor ze minder zonlicht reflecteren? In dit scenario heeft de grote meteoriet het ijs op de kratervloer laten smelten, waardoor het later in grotere stukken weer aan elkaar vroor.

  Op de noordpool is een donkere regio zichtbaar. Dit gebied is honderden kilometers lang. New Horizons hoopt vandaag en morgen betere foto’s van Charon te maken, waardoor wetenschappers kunnen achterhalen waarom het noordpoolgebied van Charon donkerder is dan de rest van het oppervlak.

  De New Horizons-ruimtesonde scheert op 14 juli om 13:49 uur Nederlandse tijd langs Pluto en zijn manen. Het ruimtevaartuig vliegt met een snelheid van bijna 50.000 kilometer per uur op een afstand van 12.500 kilometer langs het oppervlak van de dwergplaneet. Hierna gaat New Horizons de Kuipergordel verkennen. Het is de eerste keer dat dwergplaneet Pluto door een ruimtevaartuig wordt bezocht. Scientias.nl plaatst iedere dag een update met daarin het laatste nieuws over New Horizons en de meest recente foto’s en video’s. Er is een speciale New Horizons-themapagina met het meest recente nieuws.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd