De eerste date van ’s werelds eenzaamste kikker zit erop!

Zou de vonk zijn overgesprongen?

Romeo heeft zijn allereerste date met zijn Julia achter de rug. En het lijkt erop dat de twee elkaar wel zien zitten. Goed nieuws! Want dat betekent dat er mogelijk nog een toekomst in het verschiet ligt voor de zeldzame kikkersoort.

Wereldnieuws
Het begon allemaal meer dan een jaar geleden, toen onderzoekers op een ludieke manier aandacht vroegen voor de Telmatobius yuracare kikker. Onderzoekers vermoedden dat de onderhand al vrij oude Romeo de laatste van zijn soort was. En dus werd er op de valreep van zijn leven nog een zoekactie op sleeptouw gezet, op zoek naar een vrouwtje in het Boliviaanse regenwoud.

Zoekactie
Die zoekactie pakte goed uit. Want onderzoekers kwamen niet alleen met een vrouwtje, maar met in totaal vier Telmatobius yuracare kikkers terug. Het meest geschikte vrouwtje werd Julia genoemd en werd de uitverkorene om bij Romeo in te trekken. Maar eerst werd ze een tijdje in quarantaine geplaatst, zodat ze kon acclimatiseren aan haar nieuwe onderkomen. Ook werd ze preventief behandeld tegen de dodelijke infectieziekte batrachochytrium dendrobatidis. “We willen natuurlijk niet dat Romeo ziek wordt op zijn eerste date!” Zei onderzoeker Camacho Badani destijds.

Date
Die eerste date werd zorgvuldig voorbereid. “Het eerste wat we deden was ervoor zorgen dat het aquarium van Romeo in perfecte staat was voor Julia,” zegt onderzoeker Sophia Barrón Lavayen die toegeeft waarschijnlijk zelf veel nerveuzer te zijn geweest dan de twee kikkers in kwestie. Veel privacy kreeg het liefdesstelletje echter niet. “We zetten alle camera’s klaar om elk detail van de eerste date te kunnen opnemen. In de tussentijd bereidde de dierenarts Julia voor op de grote ontmoeting met Romeo.” Toen alles gereed was werden de twee aan elkaar voorgesteld. En die eerste ontmoeting verliep voorspoedig. “Romeo zwom gelijk naar Julia toe en omhelsde haar heel liefdevol,” zegt Barrón Lavayen, waarmee ze doelt op de amplexus; de paargreep van amfibieën. “Romeo heeft eindelijk een soortgenoot gevonden én een vrouwtje nota bene! Het was best ontroerend om te zien.”

Ondanks dat het nog wel spannend is hoe het liefdesverhaal zich verder gaat voltrekken, ziet het er tot nu toe hoopvol uit. Zo bracht het koppeltje ook de tweede dag gezellig met elkaar door en leerden elkaar steeds beter kennen door naar elkaar toe te zwemmen en te knuffelen. Daarnaast probeert Romeo Julia te imponeren door vóór de amplexus een soort dans met de achterpoten uit te voeren en een liedje te zingen. De onderzoekers hopen op vrij korte termijn eitjes aan te treffen. Dat zou een gelukkig einde betekenen voor dit bijzondere liefdespaar.

Bronmateriaal

"A Q&A With Romeo And Juliet’s Personal Assistant" - Global Wildlife Conservation

Afbeelding bovenaan dit artikel: Global Wildlife Conservation

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd