De deeltjesversneller heeft uw hulp nodig

De zoektocht naar spannende deeltjes gaat door. Maar wetenschappers kunnen het niet alleen en dus roepen ze uw hulp in!

De experimenten die in de enorme deeltjesversneller worden uitgevoerd, leveren een schat aan informatie op. Allemaal ruwe gegevens die aan de hand van simulaties moeten leiden tot echte conclusies. Die simulaties vragen om een enorme inzet van computerkracht.

Doe mee!
En daarbij kunt u helpen. “Vrijwilligers kunnen wetenschappers nu actief helpen om te zoeken naar nieuwe deeltjes die inzichten bieden in de oorsprong van ons universum,” zo laat CERN, de ‘baas’ van de deeltjesversneller, weten.

WIST U DAT…

LHC@home 2.0
Jaarlijks levert de deeltjesversneller 15 miljoen gigabyte aan informatie. Een speciaal netwerk verspreidt de ruwe data naar wetenschappers wereldwijd. Dit netwerk is aangevuld met een tweede netwerk waar u op in kunt haken. Het heeft de naam LHC@Home 2.0 gekregen.

Aanmelden
Wie de onderzoekers wil helpen, kan zich nu aanmelden. Hiermee staat u CERN toe om uw computerkracht op momenten dat u die zelf niet nodig heeft te gebruiken. Wie zich aanmeldt, moet twee programma’s installeren die de simulaties op uw computer gaan draaien. Daarna kunt u uw computer verbinden met het netwerk en kan het echte werk beginnen.

2.0
LHC@home bestaat al langer: het werd in 2004 ingezet. Maar nu willen onderzoekers het nieuw leven inblazen en nog meer mensen enthousiast krijgen voor hun missie. Vandaar dat een geüpdate versie is ontwikkeld: LHC@home 2.0. Meedoen? Klik hier voor meer informatie.

Het is niet voor het eerst dat onderzoekers de hulp van het publiek inschakelen. Zo is het ook mogelijk om uw computer ter beschikking te stellen van de wetenschap die zoekt naar buitenaards leven. Miljoenen zetten zich reeds in voor dit onderzoek middels het netwerk SETI@home.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd