De cheetah komt terug!

Bijna een eeuw geleden maakten jagers de laatste cheetahs in India af. Zonde, zo vindt de huidige Indiase regering. Vandaar dat zij drie gebieden heeft aangewezen waarin de nog te importeren cheetahs of jachtluipaarden weer hun gang kunnen gaan.

De overheid heeft zo’n 450.000 euro voor het plan uitgetrokken. De drie gebieden worden op dit moment klaargemaakt voor de komst van de wilde katten. Gezinnen moeten het veld ruimen, akkers worden opgedoekt en maken plaats voor wildernis.

Doorbraak
Zodra het voorbereidende werk is gedaan, importeert de overheid een aantal jachtluipaarden uit Afrika, Iran en het Midden-Oosten. Dat zou een doorbraak zijn, zo meent expert Ranjitsinh. “De terugkeer van de cheetah maakt van India het enige land ter wereld waar zes van de acht grootste katten wonen. En we zijn dan het enige land dat alle grote katten van Azië herbergt.”

Het streven van de Indiase regering is lovenswaardig. Het jachtluipaard heeft het namelijk moeilijk. Maar, hoe mooi het idee van de Indiase overheid ook is; lang niet iedereen is overtuigd van het succes. Zo zou de overheid te weinig doen om het voortbestaan van de cheetah te waarborgen. Om de kat in leven te houden, is een gezonde omgeving en voldoende prooi nodig. Ook zouden botsingen tussen de mens en het dier voorkomen moeten worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd