De camera van de toekomst heeft geen lens

krokodil

In de toekomst zijn er wellicht geen camera’s met lenzen meer. Wetenschappers van Bell Labs hebben een lensloze camera ontwikkeld, die altijd scherpe foto’s maakt.

De eerste foto gemaakt met de lensloze camera: een stapel boeken.
De eerste foto gemaakt met de lensloze camera: een stapel boeken.
De camera maakt geen gebruik van lenzen, maar van pixels. “De camera bestaat uit een LCD-paneel met verschillende openingen, waar licht doorheen reist om vervolgens op een sensor te vallen”, vertelt onderzoeker Hong Jiang van Bell Labs. “Iedere opening kan open of gesloten worden. Tijdens het maken van een foto worden de openingen willekeurig geopend en gesloten, en dat meerdere keren op rij. Hierdoor ontstaan er allemaal verschillende snapshots van een bepaalde scene. Vervolgens worden deze kiekjes geanalyseerd en gebundeld, waaruit één foto rolt.”

Des te meer snapshots er worden gemaakt, des te beter de foto is. Jiang: “Maar toch is het mogelijk om al snel met weinig data een mooie foto te maken.”

Hoeveelheid data
Anno 2013 heeft een camera met lens gemiddeld even veel tijd nodig om een drukke scene te fotograferen dan een rustige scene. Bij de nieuwe camera van Bell Labs is er wel een verschil. Er is namelijk minder data nodig om een foto te maken van een rustige scene (bijv. een foto van een zwarte muur) dan van een drukke scene (bijv. een carnavalsoptocht). Bij een drukke scene moeten veel meer kleinere details vastgelegd worden, en daar is meer tijd voor nodig.

Goedkopere ruimtetelescopen
De lensloze camera zal nog niet snel in de winkelschappen liggen. Op dit moment is deze techniek vooral interessant voor astronomen. De lenzen en spiegels van ruimtetelescopen zijn de duurste onderdelen om te produceren. Wanneer deze onderdelen komen te vervallen, is het zeer aantrekkelijk om tegen een relatief gunstige prijs ruimtetelescopen te lanceren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd