De beste reactie op een supersterk oerinstinct: dorst!

Wie dorst heeft, moet drinken. Maar wat? Water? Melk? En hoeveel dan? Bioloog Cees Mulder beantwoordt al die vragen in zijn nieuwe column!

Wie dorst heeft, moet drinken. De drang om te drinken, is één van de sterkste menselijke behoeftes. Veel sterker dan de drang tot eten. In het algemeen kan een lichaam slechts drie dagen zonder vocht, en of uw lichaam dit vocht nu via dranken of voeding binnenkrijgt maakt niets uit. Wat wel uitmaakt is wát u binnenkrijgt. En hoeveel.

Twee liter
Volgens vele beautytips in vrouwenbladen moet u als mens minstens twee liter water per dag drinken. Want dat is goed voor uw huid. Het water zou namelijk in uw huid gaan zitten en dat camoufleert de rimpels. Wat een onzin. Uw lichaam is een perfect afgestelde machine. Elke milliliter vocht die te veel binnenkomt, verdunt het bloed en wordt daarom meteen uitgescheiden via de nieren. Weg ermee. Niks opslag in de huid. Het verhaal van de twee liter komt uit een voedingsadvies uit 1945 waarin werd gesteld dat u bij elke kilocalorie die u per dag eet (gemiddeld 2000 per dag) één milliliter water moet nuttigen. Totaal nattevingerwerk.

Afvallen
Ook het lichaam reinigen en doorspoelen met behulp van veel water berust vooral op adviezen uit grootmoeders tijd. Van veel water drinken kunt u wel afvallen. Vooral omdat uw maag zich met dit water vult waardoor u geen trek meer hebt in ander eten. Wie vet kwijt wil, kan ook melk drinken, als het maar magere melk is. Het calcium uit de melk bindt zich aan vet dat in de darmen zit, waardoor dat niet meer kan worden opgenomen. Uit onderzoek blijkt dat u door veel calcium te nuttigen per jaar een kilo minder vet opneemt door de darmwand.

Meer van Cees

Meer columns lezen van Cees? Lees hier alles over voor het zingen de kerk uit of verdiep u in de waarheid over energiedrankjes.

Melk
Verder heeft melk niet bijzonder veel voordelen. Hoewel de melkreclames u graag anders doen geloven. Melk zit vol verzadigde vetten, en dat is slecht voor uw hart en bloedvaten. Daarbij zijn wij mensen de enige zoogdieren die melk blijven drinken na de babytijd. En daar is ons lichaam niet op gebouwd. Het gen dat er voor zorgt dat de melk verteerd kan worden is bij de meeste (westerse) volkeren na de kindertijd uitgeschakeld. Gevolg? Lactose intolerantie, wat zich uit in onder meer diarree. Melk is goed voor elk! Gras is goed en koeien ook, dus melk toch ook? Natuurlijk, er zitten ook goede stoffen in melk zoals de calcium. Maar in het westen sterven we niet aan calciumgebrek, maar wel aan obesitas en dichtgeslibde slagaders. Iets waar de vette melk zeker een steentje aan bijdraagt.

Boterberg
Waarom krijgen we dan elke dag weer te horen dat melk zo gezond is? Omdat pro-melkcampagnes worden betaald door de melkindustrie. Na de Tweede Wereldoorlog dreigde er overproductie zoals de boterberg en de melkplas. In plaats van de productie te beperken, stimuleerde men het eigen verbruik. Wel zo handig. En goed voor de portemonnee. Van de melkfabriekdirecteur. Doe mij maar gewoon een klein glaasje water.

Eén keer in de twee weken plaatst biologiedocent Cees Mulder een column op Scientias.nl over biologie. Volg Cees ook op Twitter: @BiologieDocent en neem ook eens een kijkje op zijn eigen site.

Bronmateriaal

-
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Barefoot Photographers of Tilonia (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd