De beste illusies van 2011 #2

Vorige week kon u op Scientias.nl al genieten van enkele mooie illusies. Maar de mooiste hebben we nog voor u bewaard!

Zoals u vorige week hier al kon lezen organiseert Neural Correlate Society elk jaar een ‘Best Illusion of the Year Contest’. Vorig weekend lieten we u al kennismaken met enkele finalisten. Maar wie hebben de wedstrijd uiteindelijk gewonnen? De drie winnaars gaan u vandaag verrassen met enkele mooie illusies.

Stipje en de rand
Op de derde plaats is een illusie geëindigd die heel eenvoudig in elkaar zit, maar ons toch heel overtuigend voor het lapje kan houden. Let op het rode stipje in het midden. De rand eromheen draait ondertussen. Na verloop van tijd ziet u dat deze band met tussenpozen heel snel verspringt, in de tegengestelde richting. Tenminste: dat denkt u. De snelle sprongen zijn denkbeeldig. Het is het ‘motion aftereffect’. Als u lang genoeg naar iets kijkt wat beweegt dan lijken dingen op een gegeven moment de andere kant op te gaan. Probeer het hier zelf.

Een still uit de illusie. Foto: Mark Wexler.

Hè?!
De illusie die op de tweede plaats is geëindigd werkt met kleuren. U ziet een vlak met daarop vier stippen. De stipjes veranderen elke keer van kleur. De bovenste doen dat gelijktijdig. Net als de onderste. Maar niet als er een ander kleurtje achter wordt gezet. Kijk hier zelf maar.

Een still uit de optische illusie. Foto: Erica Dixon, Arthur Shapiro & Kai Hamburger.

Schijn bedriegt
En welke illusie is er dan met de eerste plaats vandoor gegaan? Het is een trucje van wetenschappers van Harvard en toegegeven: de illusie is steengoed. Richt u op de stip in het midden. De bolletjes eromheen veranderen voortdurend van kleur. Totdat de ring begint te draaien, dan lijken de kleuren niet meer te veranderen. Maar schijn bedriegt (natuurlijk!). De bolletjes veranderen de hele tijd door van kleur.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd