De beste herinneringen maken we aan voor onze 25e verjaardag

herinnering

Wat is uw beste herinnering? Een lastige vraag, maar vaak geven wij allemaal dezelfde antwoorden: studeren, de eerste baan, een eigen huis, huwelijk, kinderen of in militaire dienst. Wetenschappers van de universiteit van New Hampshire beweren dat we deze goede herinneringen vaak voor onze 25e verjaardag al hebben opgeslagen.

Eigenlijk is dit niet zo gek. De belangrijkste gebeurtenissen vinden vaak aan het begin van ons leven plaats. De onderzoekers van de universiteit van New Hampshire luisterden naar de levensverhalen van senioren tussen de 59 en 92 jaar. Vervolgens werden de hoogtepunten uit deze levensverhalen gemarkeerd. De wetenschappers ontdekten dat de beste herinneringen tussen de leeftijden van 17 en 24 jaar zijn aangemaakt. Logischerwijs valt dit samen met de reminiscentiehobbel.

Wist u dat…

…kinderen op hun zevende hun eerste herinneringen kwijtraken?

Reminiscentiehobbel
De reminiscentiehobbel is het effect dat men meer persoonlijke gebeurtenissen herinnert uit de tienerjaren dan uit andere periodes. Onze levensloop begint met infantiele amnesie. Dat wil zeggen dat we weinig herinneren van onze eerste levensjaren. In de tienerjaren maken mensen vaak veel nieuwe dingen mee en werkt het geheugen beter dan op latere leeftijd. Vandaar dat ouderen herinneringen uit deze periode vaak weer ophalen.

Levensverhalen zijn bepalend
“Onze levensverhalen bepalen onze identiteit”, vertelt onderzoeker Kristina Steiner. “Door deze levensverhalen te onderzoeken, kunnen onderzoekers de psychische toestand van volwassenen in kaart brengen. Er zijn therapieën om mensen te helpen met hun problemen door hen te helpen om patronen en thema’s te herkennen in hun leven.”

Verschuift de hobbel?
Het is de vraag of de resultaten van dit onderzoek anno 2014 nog steeds kloppen. Tegenwoordig trouwen we immers later en krijgen we gemiddeld op latere leeftijd kinderen. Betekent dit dat de beste gebeurtenissen ook later worden aangemaakt? En dat de reminiscentiehobbel verschuift? We legden deze vraag voor bij onderzoeker Kristina Steiner. “Ik denk inderdaad dat deze hobbel verschuift”, vertelt ze aan Scientias.nl. “Als de timing van belangrijke gebeurtenissen op latere leeftijd plaatsvindt, is het logisch dat de reminiscentiehobbel ook later is. Maar we gaan dit de komende jaren zeker verder uitpluizen!”

Bronmateriaal

"UNH research: Most of us have made best memories by age 25" - Universiteit van New Hampshire
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Stunnah.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd