Het is vandaag 45 jaar geleden dat de Apollo 8-astronauten een foto maakten van de opkomst van de aarde achter de maan. ‘Earthrise’ ging de wereld over en is vandaag de dag nog steeds een populaire foto. Maar hoe werd deze foto eigenlijk gemaakt?
Op ‘Earthrise’ ziet de aarde er fragiel uit. Als een kleine, blauwe knikker in een gitzwart heelal. De foto maakt ons bewust dat onze planeet deel uitmaakt van een veel groter universum en dat we er zuinig op moeten zijn.
De Apollo 8-astronauten vlogen boven het maanoppervlak, toen zij besloten om een rolmanoeuvre uit te voeren. Tijdens de manoeuvre kwam de aarde in beeld, zoals in de onderstaande reconstructie te zien is. “Oh mijn God! Kijk daar, de aarde komt op. Wow, dat is fraai!”, zegt astronaut Frank Borman. De astronauten Borman, Anders en Lovell zijn euforisch op het moment dat ze de aarde zien opkomen. Ze proberen zo snel mogelijk een kleurenfoto te maken, en beginnen te kibbelen.
Om de 45e verjaardag van deze fraaie foto te vieren, heeft NASA een reconstructie gemaakt. Tijdens deze reconstructie wordt de capsule boven het maanoppervlak weergegeven (simulatie) en zien we hoe de aarde er op dat moment uitzag. Ook horen we de gesprekken van de astronauten met Mission Control en met elkaar.