IJsberg dobbert ondergang tegemoet

 KLIMAAT  De enorme ijsberg die richting Australië dobbert, raakt steeds meer versplinterd. Het ijsblok – dat de naam B17B draagt – is van zo’n 140 vierkante kilometer gekrompen tot 115 vierkante kilometer, maar is daarmee nog steeds twee keer zo groot als Manhattan. Naar verwacht zet de smelting de komende weken door.

“Er zijn nu veel meer kleinere ijsbergen die van B17B zijn afgekalfd,” vertelt glacioloog Neal Young. “Ze zijn enkele kilometers lang en liggen over meer dan duizend kilometer oceaan verspreid.”

De ijsberg werd vorige week door Young ontdekt. Toen nam het blok zo’n 140 vierkante kilometer in beslag en dreef het richting Australië. Er gingen direct waarschuwingen uit richting de scheepvaart, om te voorkomen dat het ronddrijvende blok schade zou veroorzaken. B17B is bijna tien jaar geleden losgebroken van de Ross Ice Shelf op Antarctica.

De ijsberg drijft nog steeds richting Australië, maar zal de kust waarschijnlijk niet halen. Het ijs heeft de voeten namelijk in relatief warm water (zes tot acht graden Celsius). “Wij denken dat dat vrieskoud is, maar voor een ijsberg is dat best warm, dus deze wordt dunner van bodem en dat breekt de berg op. Dat kan twee weken, maar ook langer duren.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd