De 9 best gelezen artikelen op Scientias.nl – deel 2

Tweede Kerstdag, lekker aan het brunchen? Naar buiten? In de trein Scientias.nl aan het lezen? Waar je ons ook leest, hier het vervolg van het rijtje 9 best gelezen artikelen op Scientias.nl. In Deel 1 gaven we je inzicht in de eerste 5. Nu volgen de nummers 4 tot en met 1. En de nummer 1, die heeft een interessant staartje.

4. De Russen hebben één van de grootste meren op aarde bijna helemaal laten verdwijnen en daardoor is heel Centraal-Azië nu een stuk stoffiger dan 40 jaar geleden

Je hoeft niet heel oud te zijn om op school geleerd te hebben dat een van de grootste meren op de wereld het Aralmeer is was. Zorgde herkenning van het woord Aralmeer voor veel bezoekers? Dat is lastig vast te stellen. Wel weten we dat jullie dit verhaal verslonden. Lokale visserij, ooit belangrijk voor de voedselvoorziening van de Sovjet-Unie, verdween, een zoutwoestijn ontstond. Waarom? Vooral om elders katoen te kweken. En nu zorgt het meer ook nog eens voor een extreme hoeveelheid stof in de regio, naast het gemis van water om warmte op te nemen in de zomer of juist af te staan in de winter.

Lees hier het hele artikel.

3. Koffiedrinken heeft een opmerkelijke invloed op het microbioom in je darmen

Mensen houden van eten en drinken, dat blijkt wel uit deze top negen en koffie blijkt dan ook een belangrijke levensbehoefte van veel mensen. Koffie, het blijft een interessant goedje dat zorgt voor hogere aantallen van een bepaalde bacteriesoort in poepsamples. Of en wat voor gezondheidsvoordelen er nou precies aan vastzitten, dat is niet bekend, wel dat het waarschijnlijk verband houdt met gezondheidsvoordelen van koffie.

Lees hier het hele artikel.

2. Na nieuw onderzoek is er geen twijfel meer mogelijk: er zit echt plastic in het bloed van Nederlanders

De grootste vraag blijft: zijn microplastics wel of niet schadelijk? En zo ja, is er verschil in soort, grootte, vorm of type? Sommige andere studies lijken wel op mogelijke schade te wijzen, alleen is het enorm complexe materie. Gecompliceerd of niet, het was het op een-na-meestgelezen artikel op Scientias.nl.

Lees hier het hele artikel.

1. Meeste glyfosaat in Europese rivieren niet afkomstig van boeren, maar van middel dat je bijna dagelijks gebruikt

Met stip op nummer 1: glyfosaatonderzoek. Dit onderzoek leidde zelfs tot Kamervragen en houdt de gemoederen nog steeds bezig. Dat is niet zo vreemd want glyfosaat is al lang geen onderwerp meer dat slechts door wetenschappers bestudeerd wordt. Het is ook politiek en emotioneel en daarmee zit het vol in de publieke arena. Glyfosaat is de werkzame stof in een onkruidverdelger en het afbraakproduct daarvan is op veel plekken terug te vinden. Dit laatste zou volgens dit onderzoek kunnen komen door bepaalde producten in wasmiddelen en dus níét door glyfosaat. Klaar, zou je denken. Nee dus. Zeer kort geleden bereikte ons namelijk een commentaar op dit onderzoek in hetzelfde wetenschappelijke tijdschrift Water Research waaruit blijkt dat er weinig van klopt…

Daarmee is dit een interessante nummer 1, namelijk eentje die laat zien dat onderzoek lastig is en dat de discussie die plaatsvindt in de wetenschappelijke wereld soms moeilijk te vertalen is naar buiten toe. Het laat vooral zien dat de wetenschappelijke methode uiteindelijk werkt: er is een onderzoek, anderen onderzoeken het onderzoek en geven er commentaar op.

Maar helaas is ‘uiteindelijk’ vaak te laat. Omdat in de tussentijd, door alle aandacht bij publiek en politiek, het kwaad vaak al geschied is. Zo blijven onuitwisbare, maar onjuiste, conclusies voor altijd rondzingen.

Lees hier het hele artikel.
Het commentaar van Nederlandse onderzoekers.

Bronmateriaal

Afbeelding bovenaan dit artikel: Annie Spratt - Unsplash

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd