De 58 zonden van Isaac Newton nu online

Newton was een briljant man, maar ook een man die zich zorgen maakte over zijn zonden, zo blijkt uit zijn notities.

Enige tijd geleden meldden we al op Scientias.nl dat observaties, tekeningen en berekeningen van Isaac Newton voortaan online te raadplegen zijn. De University of Cambridge zette de notities van Newton online en voegt nog steeds nieuwe notities toe.

Zonden
En daar zitten toch hele interessante aantekeningen bij. En dan hebben we het niet alleen over Newtons gedachten over wiskunde, zwaartekracht en geometrie. Nee, de notities geven ons ook een uniek kijkje in het persoonlijk leven van Newton. In 1662 stelt hij een lijstje met zonden op die hij in de korte periode daarvoor begaan heeft.

WIST U DAT…

…ook de prachtige anekdote waarin Newton door een vallende appel aan het denken wordt gezet, online terug te vinden is?

Zus
Hij stipt er diverse ongerechtigheden aan. Zo blijkt hij er veel moeite met te hebben om de zondag als rustdag te handhaven. In de lijst is te lezen dat hij de dag onder meer gebruikt om een muizenval te maken. Andere zonden die Newton in zijn boekje opbiecht: zijn zus stompen, niet verlangen naar God, een speld in de hoed van iemand stoppen, niet naar zijn moeder luisteren en een vrouw uitschelden voor ‘feeks’.

Depressie
Hoewel dit allemaal vrij kleine zonden zijn, zijn er toch ook wel heftigere zaken in het lijstje terug te vinden. Zo biecht Newton ook op dat hij gedreigd heeft zijn moeder en zijn stiefvader en hun huis te verbranden. Daarnaast wenst hij zichzelf en anderen wel eens dood. Het zijn gebeurtenissen die erop wijzen dat Newton in deze tijd al last had van woedeaanvallen en depressies.

Benieuwd naar de volledige lijst van zonden? U kunt deze hier bekijken!

Bronmateriaal

"Fitzwilliam Notebook" - Newtonproject.sussex.ac.uk
"Isaac Newton's Personal Life" - Newtonproject.sussex.ac.uk
Het schilderij bovenaan dit artikel is gemaakt door Gottfried Kneller.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd