De 5… Maya’s

Iedere week verzamelt Scientias.nl de vijf mooiste artikelen over een bepaald onderwerp. Deze week: de Maya’s. Lees (en leer) alles over de Maya’s, de Mayakalender, 2012 en de bijzondere kunst en architectuur.

1. Maya’s: ‘De wereld vergaat niet in 2012’
Mexicaanse onderzoekers reizen in maart naar het zuiden van Mexico en Guatemala om daar met Maya-priesters te spreken over de manier waarop de westerse wereld de voorspelling van de Maya’s heeft geïnterpreteerd en de gevolgen daarvan. De boodschap dat de wereld volgens de Maya-kalender in 2012 vergaat, is namelijk fout.
Lees het artikel over Maya’s en 2012.

2. De Mayakalender: hoe zit het nu echt?
Het oude Zuid-Amerikaanse volkje blijft tot de verbeelding spreken en slaagt er zelfs nog in om wereldwijd voor onrust te zorgen. Zo viert bezorgdheid op dit moment hoogtij nu blijkt dat de wereld volgens de kalender van de Maya’s in 2012 vergaat. Tijd om de kalender en in het bijzonder de ophef er omheen eens onder de loep te nemen.
Lees het artikel over de Mayakalender.

3. De Maya’s: wat geloofden ze nu echt?
Aan goden geen gebrek bij de Maya’s. Voor vrijwel elk façet van hun bestaan hadden ze een god. En al die goden hadden hun eigen kenmerken, nukken en wensen. Geen wonder dat met name de priesters en elite daar hun handen vol aan hadden. Toch deden ze het met alle liefde, want de Maya’s wisten ook wel: voor wat, hoort wat.
Lees het artikel over het geloof van de Maya’s.

4. Sterren kijken met de Maya’s
De Maya’s hadden sterk het idee dat ze als mens en volk onderdeel uitmaakten van de veel grotere kosmos. Wat in die kosmos gebeurde, had dan ook automatisch grote consequenties voor het individu. Een goede reden om het universum goed in de gaten te houden. Want een gewaarschuwd man telde – ook in die tijd – voor twee
Lees het artikel over sterren kijken met de Maya’s.

5. De kunst en architectuur van de Maya’s
De Maya’s waren zich er terdege van bewust dat ze maar voorbijgangers in een hele lange cyclus waren en dus legden ze hun gedachten, overtuigingen, gebeurtenissen en grote kennis zo nauwkeurig mogelijk vast voor het nageslacht. Dat resulteert in machtige bouwwerken en verfijnde tekeningen. Allemaal met een eigen verhaal.
Lees het artikel over de kunst en architectuur van de Maya’s.

Nog niet uitgelezen? Vind meer artikelen over de Maya’s in ons archief!

Bronmateriaal

"" - xx
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd