Dawn-missie loopt vertraging op door technische storing

dawn

Door een technische storing komt de Dawn-ruimtesonde een maand later aan dan verwacht bij de dwergplaneet Ceres. Op 11 september schakelde de ruimtesonde naar de veilige modus, waardoor de voortstuwing van Dawn stopte.

Pas op 15 september kon de veilige modus uitgeschakeld worden. Hierna hervatte Dawn haar koers naar Ceres, maar wel met een vertraging van een maand. Naar verwachting komt Dawn in april 2015 aan bij de dwergplaneet.

“We weten nog niet exact wat de oorzaak van het probleem is”, vertelt Robert Mase, projectmanager van het Dawn-programma. “Het is een interessante puzzel om op te lossen.” Drie jaar eerder trad er een vergelijkbaar probleem op, toen Dawn arriveerde bij protoplaneet Vesta. De onderzoekers gebruikten dezelfde techniek om Dawn weer te activeren: één van de andere ionenmotoren werd geactiveerd en de computer werd gereset.

Dawn gaat in april 2015 in een baan om Ceres draaien. Van juli 2011 tot september 2012 bevond de ruimtesonde zich in een baan om Vesta, het op één na grootste object in de asteroïdengordel. Ceres is het allergrootste object en zal volgend jaar uitvoerig onderzocht worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd