Dawn maakt zijn beste foto van dwergplaneet Ceres

ceres

Zie je dat lichte stipje? Dat is dwergplaneet Ceres, gefotografeerd door ruimtesonde Dawn. Het is de beste foto die Dawn tot op heden van Ceres heeft gemaakt. En de kiekjes worden alleen maar beter, want Dawn stevent op Ceres af!

Dawn was op het moment dat deze de foto maakte zo’n 1,2 miljoen kilometer van de dwergplaneet verwijderd. Het is de beste foto die deze ruimtesonde tot op heden van Ceres heeft gemaakt. NASA – eigenaar van Dawn – gebruikt de foto om de camera aan boord van Dawn goed af te stellen.

Afstand
Misschien ben je niet zo onder de indruk van deze foto. Maar wat deze met name demonstreert, is hoe klein de afstand tussen Dawn en Ceres aan het worden is. Dawn – die eerder protoplaneet Vesta bezocht – is momenteel onderweg naar Ceres en moet daar in maart 2015 aankomen. En dan heeft Dawn de primeur: het is de eerste ruimtesonde die zich in een baan rond een dwergplaneet zal vestigen. Tot op heden zijn de beste foto’s die we van dwergplaneet Ceres hebben, gemaakt door Hubble. Maar begin 2015 zullen de foto’s die Dawn van Ceres maakt, de Hubble-foto’s doen verbleken.

Ceres op de foto van Dawn. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA.
Ceres op de foto van Dawn. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA.

De geheimen van Ceres
We weten nog vrij weinig van Ceres. Dawn moet daar verandering in brengen. “Eindelijk hebben we een ruimtevaartuig dat op het punt staat om deze mysterieuze wereld te onthullen,” stelt Marc Rayman namens NASA. “Binnenkort zal het de geheimen die Ceres al sinds het ontstaan van het zonnestelsel heeft, blootleggen.”

Dawn werd in 2007 gelanceerd en bezocht in eerste instantie Vesta: een enorme protoplaneet die momenteel zo’n 168 miljoen kilometer van Ceres verwijderd is. Dawn cirkelde 14 maanden rond Vesta.

Bronmateriaal

"Dawn Snaps Its Best-Yet Image of Dwarf Planet Ceres" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd