Dawn bijna bij Vesta gearriveerd

Ruimtesonde Dawn is bijna bij zijn eindbestemming beland: Vesta. En dat levert nu al redelijk gedetailleerde foto’s van de asteroïde op.

Dawn is al bijna vier jaar onderweg en heeft zo’n 2,7 miljard kilometer achter de rug. Nog 155.000 kilometer te gaan en dan is de ruimtesonde eindelijk op zijn bestemming. Naar verwachting kan de sonde op 16 juli in een baan rondom de asteroïde worden gebracht.

Eén jaar
Dawn blijft daar een jaar onderzoek doen naar de asteroïde. De eerste resultaten daarvan worden al in augustus verwacht. Vesta zou de bron zijn van veel meteorieten die op aarde landen. Dawn kan straks meer vertellen over de oorsprong van deze meteorieten.

Foto

Bekijk hier het eerste kiekje dat Dawn van Vesta maakte.

Mooie foto’s
De ruimtesonde is de asteroïde inmiddels al zover genaderd dat deze enkele mooie foto’s heeft kunnen maken. De foto’s zijn twee keer scherper dan de kiekjes die de Hubble-telescoop eerder maakte. Maar hoe de asteroïde er precies uitziet: dat blijft nog even een raadsel.

Dawn zal de asteroïde tot zo’n 200 kilometer afstand naderen. We mogen dan ook nog genoeg heldere foto’s van de sonde verwachten.

Bovenstaande foto is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / PSI.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd