Dawn arriveert vandaag bij asteroïde Vesta

  NASA’s Dawn-ruimtesonde arriveert vandaag bij de asteroïde Vesta. Deze asteroïde is nog nooit eerder bezocht door een ruimtesonde, dus wellicht lost Dawn verschillende raadsels op over Vesta.

  Eén van de vele raadsels is waarom Vesta zo helder is. Vesta’s oppervlak is drie keer zo helder als het oppervlak van de maan. Wetenschappers weten niet waarom dit zo is, want Vesta heeft geen sneeuw en ook geen atmosfeer. Daarnaast hopen astronomen er achter te komen of Vesta een magnetisch veld heeft. Tenslotte heeft Vesta een donkere vlek bij de evenaar. Astronomen hopen dat Dawn deze vlek kan fotograferen, zodat duidelijk wordt wat voor gebied het is. Ze vermoeden dat het een krater is.

  Grootste asteroïden
  Vesta is één van de grootste asteroïden in ons zonnestelsel. De asteroïde heeft een doorsnee van 530 kilometer en is daarmee een fractie kleiner dan de nummer 2 op de lijst met grootste asteroïden: Pallas (544 kilometer in doorsnee). De grootste asteroïde is Ceres met een doorsnee van 952 kilometer.

  Ceres
  Na Vesta gaat de ruimtesonde Dawn een bezoekje brengen aan Ceres. Naar verwachting zal Dawn in februari 2015 bij de grootste asteroïde aankomen.

  Foto’s
  Bent u benieuwd naar de eerste hoge resolutiefoto’s van het oppervlak van Vesta? Waarschijnlijk publiceert NASA de eerste foto’s binnen enkele dagen na de aankomst van Dawn, dus waarschijnlijk zaterdag of zondag. Houd Scientias dus in de gaten!

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd