Datum voor laatste shuttlelancering staat vast

Vrijdag 8 juli komt er een einde aan de gloriedagen van de spaceshuttle. De laatste shuttle gaat die dag de lucht in. Dat heeft NASA bevestigd.

De datum was al meerdere malen genoemd, maar of de lancering ook echt kon plaatsvinden, was even afwachten. NASA had namelijk een lek in één van de motoren van Atlantis aangetroffen en nam geen risico. “We hebben de shuttle heel grondig nagekeken,” laat Bill Gerstenmaier namens NASA weten. “Deze vlucht is ongelofelijk belangrijk. Het ruimtestation heeft de lading aan boord van deze vlucht echt nodig.”

Klaar
Technici hebben het lek gerepareerd en de spaceshuttle nog eens nagekeken. Alles ziet er goed uit en Atlantis is klaar voor de allerlaatste reis.

WIST U DAT…

…de spaceshuttle een tweede leven krijgen op diverse locaties in Amerika?

Voorbehoud
Atlantis brengt tijdens de laatste vlucht genoeg voorraden voor een heel jaar naar het ISS. Vier astronauten nemen vrijdag 8 juli in de spaceshuttle plaats. Overigens blijft die datum natuurlijk nog even onder voorbehoud: het is altijd nog mogelijk dat het weer roet in het eten gooit en de lancering alsnog moet worden uitgesteld.

De laatste missie duurt twaalf dagen en maakt een einde aan het spaceshuttle-tijdperk dat dertig jaar duurde.

Bovenstaande foto is gemaakt door NASA.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd