Date doet veeleisend wensenlijstje verdwijnen

Mensen kunnen nog zo’n wensenlijst hebben: zodra ze een potentiële partner ontmoeten, speelt die lijst maar een beperkte rol, zo blijkt.

Sommige mensen hebben tal van wensen. Hun partner moet dezelfde interesses hebben, blond of juist donker zijn, etc. Maar in hoeverre speelt die wensenlijst nu echt een rol tijdens het werkelijke daten?

Profiel
Onderzoekers zochten het uit. Ze legden een aantal proefpersonen een profiel van iemand anders voor. De proefpersonen beoordeelden mensen sneller als ‘leuk’ wanneer die mensen aan hun wensenlijstje voldeden en er dezelfde idealen op nahielden.

WIST U DAT?

In het echt
Maar dat veranderde wanneer ze die mensen in het echt ontmoetten. Opeens bleken diezelfde idealen niet meer zo belangrijk te zijn. Blijkbaar is het wensenlijstje dan plotseling heel flexibel.

Volgens de onderzoekers is dat logisch. “Weten dat iemand volhardend, ambitieus en sexy is, vertelt je niets over hoe die persoon werkelijk is,” vertelt onderzoeker Paul Eastwick. “Het is niet logisch om op deze manier naar een partner te zoeken.” Volgens de onderzoekers bewijst de studie ook dat de aanpak van de meeste datingsites nergens op slaat. “Over het algemeen worden mensen aan elkaar gekoppeld op basis van hun antwoorden op specifieke vragen die niet de hele persoon omvatten.”

Bronmateriaal

"Do you really know what you want in a partner?" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door brina_head (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd