Uit nieuw onderzoek onder Schotse terriërs blijkt dat de dieren erg ziek kunnen worden van sigarettenrook. Zo wisten wetenschappers uit eerder onderzoek al dat Schotse terriërs door hun genen erg gevoelig zijn voor het ontwikkelen van verschillende vormen van kanker. Nu blijkt dat Schotse terriërs die vaak sigarettenrook inademen een veel groter risico lopen om blaaskanker te ontwikkelen.
Op het moment dat je sigarettenrook inademt, komt dit uiteindelijk terecht in je urine. Doordat Schotse terriërs vanuit hun genen al een veel groter risico lopen om kanker te ontwikkelen is in het bijzonder de blaas dan ook voor hen de plek waar agressieve vormen van kanker kunnen opdoemen. Wetenschapper Deborah Knapp heeft meegewerkt aan het onderzoek. Ze laat weten: “Kanker is het resultaat van de combinatie van datgene waarmee je bent geboren, je genen, en waaraan je blootgesteld wordt, je omgeving. Voor dit onderzoek hebben we deze hondjes jarenlang onderzocht en gekeken naar de grootste verschillen tussen de hondjes die kanker ontwikkelden en de hondjes waarbij dat niet het geval was.” Wat uiteindelijk opviel was dat vooral hondjes van mensen die regelmatig rookten tot wel zes keer vaker vroegtijdig stierven door blaaskanker. Het onderzoek is gepubliceerd in het blad Veterinary Journal.
Cotinine
Voor het onderzoek heeft het team 120 Schotse terriërs onderzocht. Het hoofddoel was om vooral uit te zoeken hoe blaaskanker voorkomen kan worden en om kanker in het algemeen beter te begrijpen. Uiteindelijk vonden de wetenschappers vaak cotinine in de urine van hondjes met rokende baasjes. Cotinine is een stof die ook in tabak zit, waardoor wetenschappers kunnen aantonen dat de hond is blootgesteld aan sigarettenrook. Wat de onderzoekers echter opviel, was dat niet alle hondjes met cotinine in hun urine ook daadwerkelijk een rokend baasje hadden. Knapp heeft hier een verklaring voor: “als iemand naar een concert of feestje is geweest waar mensen hebben gerookt, is het mogelijk dat de hond hieraan wordt blootgesteld doordat deze deeltjes (cotinine, red.) in de kleding van het baasje gaan zitten.”
Rookgedrag
Het onderzoek wijst er verder op dat de resultaten toch nog best wat nuance kennen. Zo kregen niet alle hondjes met rokende baasjes uiteindelijk blaaskanker, en waren er ook hondjes die blaaskanker kregen zonder dat ze rokende baasjes hadden. Voor mensen is dit net zo: de helft van alle gevallen van blaaskanker wordt veroorzaakt door rookgedrag, maar niet alle rokers ontwikkelen uiteindelijk blaaskanker. Het onderzoek geeft de wetenschappers dan ook vooral de kans om meer te weten te komen over hoe de combinatie van genen en omgeving uiteindelijk kan leiden tot kankervorming. Knapp sluit af: “wat we vooral hopen is dat hondenbaasjes beseffen dat ze beter voor hun huisdieren kunnen zorgen door ze weg te houden van sigarettenrook.” Zo kan je bijvoorbeeld dus beter buiten roken en naderhand schone kleren aantrekken.