Dat is…apart #2

Tijd om u weer eens te verbazen over de sterkste staaltjes van de wetenschap. Van gebroken glas tot prikgrage muggen en van een flets universum tot organismen zonder hersenen. In de natuur en wetenschap kan alles. Kortom: weer een hoop niet-te-geloven-maar-waar-feitjes.

Lege bovenkamer
U denkt misschien dat elk levend organisme op aarde een soort van min of meer ontwikkeld brein heeft. Herzie die gedachte maar snel. Er zijn namelijk organismen die geen hersenen hebben. De zeester bijvoorbeeld. Dit dier heeft een zeer vergevorderd zenuwstelsel, maar een centraal aanstuurpunt ontbreekt.

Flets universum
De geweldigste telescopen leggen het universum altijd in de mooiste kleuren vast. Maar welke kleur heeft het heelal nu echt? In 2002 concludeerden wetenschappers dat alle kleuren in het heelal samen tot één kleur leiden: beige. In de Washington Post werden mensen vervolgens opgeroepen om met een eigenzinnige naam voor deze kleur te komen. Het werd: cosmic latte.

Bot
Een baby wordt geboren met maar liefst 300 botten. Een volwassene daarentegen heeft er ‘maar’ 206. Dat komt doordat de botten van de baby nog niet gefuseerd zijn. Dankzij de kleine en zachte botten kan de baby gemakkelijker door het geboortekanaal gaan. Pas na de geboorte, tijdens de groei van de kinderen worden de botten harder en groeien deze ook aan elkaar.

Dol op vrouwen
Een klein beetje gefrustreerd kan ik er wel van worden: in tegenstelling tot mijn vriend zit ik na een relaxt middagje op het terras helemaal onder de muggenbulten. In de volksmond wordt beweerd dat dat alles te maken heeft met ‘lekker bloed’. Onzin! De vrouwelijke huid bevat meer oestrogeen en laten de muggen daar nu eens gek op zijn.

Geen weg terug
Wij mensen mogen dan onszelf of onze automobiel gemakkelijk in de achteruit kunnen zetten; de kangoeroe beschikt niet over dat talent. Het dier kan op geen enkele manier achteruit wandelen of springen. Dat heeft alles te maken met de vorm van hun lichaam en de lengte van hun sterke staart. Deze voorkomt elke poging om in zijn achteruit te gaan.

Vingerafdruk
De politie kan tevreden zijn; het kenmerk waarmee alle mensen gemakkelijk uit elkaar te houden en op te sporen zijn, ontwikkelt zich al in de baarmoeder. Zo rond de tiende week van de zwangerschap begint de vorming van de vingerafdruk van de foetus al. En dat terwijl het kindje dan nog maar enkele centimeters groot is! In de zeventiende week zijn de vingerafdrukken helemaal af.

Scherven
Hoe snel verplaatst een barst zich door glas wanneer dit breekt? Heeft u zich dat wel eens afgevraagd? Wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology wel. Zij legden het proces met een razendsnelle camera vast en concludeerden dat een barst met een snelheid van meer dan 4800 kilometer per uur door het glas ‘reist’. Zo. Weet u dat ook weer!

Opslaan als…
Het menselijk brein telt ongeveer een miljard zenuwcellen. Elke zenuwcel maakt zo’n 1000 verbindingen met andere zenuwcellen. Door deze combinatie zijn de cellen in staat om vele herinneringen op te slaan. Als we de capaciteit van het geheugen in bytes moesten vastleggen dan zou dat zo’n 2.5 petabytes (oftewel een miljoen gigabyte) zijn. Heel concreet: dat is genoeg ruimte om 300 miljoen uren televisiebeelden op te slaan. Om aan zoveel uur televisie te komen, moet de beeldbuis 300 jaar onafgebroken aan blijven staan.

Gleufje
Wetenschappers hebben het menselijk lichaam de afgelopen eeuwen regelmatig binnenstebuiten gekeerd. Van veel onderdelen weten we ondertussen dan ook wel wat de functie is. Maar er zijn er ook die in nevelen gehuld blijven. Het filtrum bijvoorbeeld. Dit is het gleufje tussen de neus en de bovenlip. Niemand lijkt te weten waar het voor dient. De Grieken bedachten dat het een zeer erogene zone is en gaven het de naam philtron (liefdesdrank). De Joodse Talmoed beweert weer wat anders: engelen leren baby’s de gehele Torah, maar vlak voordat het kindje geboren wordt, bewegen de engelen met een vinger van de neus naar de bovenlip. Hierdoor ontstaat het filtrum en vergeet het kindje alle geleerde kennis. Andere volksverhalen beweren dat God zelf of een engel het kindje wil doen zwijgen door met de vinger van de neus naar de lippen te bewegen. Overigens hebben niet alleen mensen zo’n filtrum; ook zoogdieren beschikken over het mysterieuze gleufje. Heeft u misschien suggesties?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd