Een lekker biertje op het terras, met dit zonnige weer vinden de goudgele rakkers gretig aftrek. Ook al weten we dat het niet erg gezond is. Of valt dat nu toch mee?
Er lijkt in ieder geval één voordeel te zitten aan bier, zowel met als zonder alcohol: het leidt tot een betere darmflora. Dat concluderen wetenschappers in het Journal of Agricultural and Food Chemistry. Ze ontdekten dat mannen die dagelijks één biertje (alcoholisch of non-alcoholisch) dronken een steeds grotere en meer diverse verzameling darmbacteriën kregen. Een meer gevarieerde darmflora wordt gelinkt aan een lager risico op het krijgen van verschillende ziektes.
Biljoenen micro-organismen leven in het maagdarmkanaal van de mens en hebben een directe invloed op het welzijn van hun gastheer. Studies hebben aangetoond dat mensen een kleinere kans hebben op het ontwikkelen van chronische ziekten zoals hartproblemen en diabetes, wanneer er meer soorten bacteriën aanwezig zijn in de darmen. En laat een biertje nou net allerlei goede stoffen bevatten die de hoeveelheid en diversiteit van de darmflora verbeteren.
Antioxidanten
Pils bevat allerlei antioxidanten, zoals polyfenolen. Ook dwarrelen er goede micro-organismen door het goudblonde sap, die de verscheidenheid aan microben in de menselijke darm kunnen beïnvloeden. Uit een eerder gepubliceerde studie kwam naar voren dat zowel mannen als vrouwen na dertig dagen een verbeterde darmflora hadden na het dagelijks drinken van een alcoholvrij biertje. Later deden veel van deze mensen mee aan een tweede onderzoek, waarin ze de alcoholische versie van hetzelfde bier dronken. Dit gaf een minder sterk effect.
Je microbioom of darmflora houdt van onbewerkte, vezelrijke voeding, schrijft de Maag Lever Darmstichting. Daarbij is er een onderscheid tussen producten met fermenteerbare vezels, zoals bonen, prei, haver, gerst en bananen, en voeding met niet-fermenteerbare vezels, zoals volkoren producten en fruit met schil. Vooral gefermenteerde voeding, die levende bacteriën bevat, wordt aanbevolen.
Er zijn maar weinig andere klinische onderzoeken die deze opzet getest of herhaald hebben. Reden genoeg voor onderzoeker Ana Faria en haar collega’s om te kijken of ze vergelijkbare resultaten zouden vinden. In een dubbelblinde studie met twee afzonderlijke deelnemersgroepen werden negentien gezonde mannen willekeurig verdeeld in twee groepen. Een ieder kreeg vier weken lang 0,33 liter pilsenerbier te drinken bij het avondeten. De ene groep dronk alcoholisch bier, de andere groep kreeg elke dag een 0.0-biertje voorgeschoven.
De onderzoekers ontdekten dat het gewicht, het BMI en een aantal bloedmarkers die wijzen op een goede hartgezondheid en metabolisme van de deelnemers niet veranderden tijdens de studie. Wel werd aan het einde van de periode van vier weken een grotere bacteriële diversiteit in de darmen gemeten bij beide testgroepen. Ook werd er een verhoging gevonden van de hoeveelheid alkalische fosfatase in de ontlasting, wat wijst op een verbetering van de darmgezondheid.
Hop- en gistextracten
“Het is zeer interessant om te zien dat bier de darmflora positief kan beïnvloeden. De gefermenteerde drank heeft een positieve impact op de diversiteit en de hoeveelheid bacteriën, vanwege de hop- en gistextracten in het bier. We zien dat de matige consumptie van bier, met of zonder alcohol, een goede manier kan zijn om de microbiotische darmomgeving te verbeteren als onderdeel van een gebalanceerd dieet”, legt onderzoeker Ana Faria uit aan Scientias.nl.
“Het was zeer verrassend om te constateren dat het effect op de darmbacteriën niet afhankelijk was van de alcohol in het bier. Dit suggereert dat componenten in het bier zelf de diversiteit van micro-organismen in het darmkanaal kunnen beïnvloeden en de darmwaardes kunnen verbeteren.”
Faria: “Het bier werd zorgvuldig gefilterd van tevoren, zodat er geen levensvatbare micro-organismen aanwezig waren in de vloeistof. De veranderingen in diversiteit en grootte van de groep darmmicroben kunnen dus alleen worden toegeschreven aan de fermentatie van granen en aan de hopextracten.”
Op basis van deze pilotstudie zeggen de onderzoekers dat het nuttigen van een flesje bier per dag, ongeacht het alcoholgehalte, een positief effect kan hebben op de darmgezondheid en de diversiteit en hoeveelheid micro-organismen die leven in het darmstelsel. Het onderzoeksteam wil daar nog graag aan toevoegen dat in principe elke hoeveelheid alcohol slecht is voor de gezondheid, dus de alcoholvrije versie is uiteindelijk de betere keuze. Proost!