Dankzij wetenschappers kunnen we straks zappen met..een kat

Nieuw onderzoek verandert elk willekeurig object (of organisme) in een afstandsbediening.

En dat is heuglijk nieuws voor iedereen die zich regelmatig suf zoekt naar de traditionele afstandsbediening die – klaarblijkelijk – de neiging heeft om zich tussen de kussens van de bank of onder tafel te verstoppen. Speciaal voor die mensen hebben onderzoekers van de universiteit van Lancaster een geheel nieuwe manier bedacht om je tv te commanderen. Ze beschrijven ‘m in een paper met de titel ‘Matchpoint: Spontaneous spatial coupling of body movement for touchless pointing‘. En in het paper lezen we over een nieuwe techniek die je in staat stelt om met lichaamsbeweging of de beweging van een willekeurig object de interactie met je televisie aan te gaan. En het enige wat je daarvoor nodig hebt, is een eenvoudige webcam.

Hoe werkt het?
Onder in het beeld van de tv staan verschillende symbolen. Elk symbool staat voor een andere functie (bijvoorbeeld een andere zender selecteren of het geluid controleren). Rond de symbolen cirkelt een puntje. Dat puntje beweegt rond elk symbool net ietsje anders. Door de beweging van dat puntje met een object of lichaamsdeel te imiteren, selecteer je de functie en kun je – opnieuw met het gekozen lichaamsdeel of object – bijvoorbeeld van zender wisselen of het geluid zachter zetten (zie ook het filmpje hieronder).

De aanpak heeft heel wat voordelen ten opzichte van andere technieken waarbij men met gebaren elektronica aanstuurt. Zo is de software niet getraind om een specifiek lichaamsdeel – bijvoorbeeld een hand – te identificeren en zoeken, maar zoekt de software alleen naar een roterende beweging. Hierdoor is het gebruiksgemak groter, omdat de techniek ook werkt als je je handen vol hebt. Bovendien hoef je geen specifieke commando’s in te studeren om de tv aan te sturen (wat voor veel middels gebaren aanstuurbare tv’s op de markt wel het geval is) en kun je op elk moment ontkoppelen (door het object of lichaamsdeel uit het zicht van de webcam te halen).

YouTube
Volgens de onderzoekers kan de techniek niet alleen handig zijn voor de tv-kijker. Ook op andere schermen is de techniek nuttig. Neem bijvoorbeeld een tablet waarop je een YouTube-tutorial kijkt om te leren hoe je een stropdas strikt of taart bakt: je hoeft tijdens het kijken niet elke keer je stropdas of mixer weg te leggen als je het filmpje een stukje terug wilt spoelen of wilt pauzeren, want je maakt gewoon een roterende beweging met je hoofd.

De onderzoekers hebben goede hoop dat hun aanpak de manier waarop we met tv’s, tablets en computers omgaan, gaat veranderen. “Onze aanpak is veel gebruiksvriendelijker, omdat je van zender kunt wisselen zonder dat je je drankje neer hoeft te zetten (…) Alledaagse objecten in het huis kunnen nu gemakkelijk afstandsbedieningen worden, dus je hoeft niet meer druk op zoek naar de afstandbediening als je favoriete programma op een andere zender gaat beginnen en nu heeft iedereen in de ruimte de ‘afstandsbediening’. Je kunt zelf van zender wisselen met behulp van je kat.”

Bronmateriaal

"‘Revolutionary’ new gesture control tech turns any object into a TV remote" - University of Lancaster

Afbeelding bovenaan dit artikel: Alexas_Fotos / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd