Dankzij de wetenschap weten we nu eindelijk hoe de grootste klok ter wereld klinkt!

    De grootste klok ter wereld ging kapot nog voor deze van zich kon laten horen. Maar nu weten we – dankzij de wetenschap – toch hoe de tsarenklok klinkt.

    Als de Russische tsaren iets graag deden, dan was het wel elkaar de loef afsteken. En dat deden ze op een ietwat opmerkelijke manier. Namelijk door klokken te laten maken. Zo groot mogelijk. Maar op een gegeven moment hadden die klokken hun maximale omvang wel bereikt en zo rond de tijd van tsaar Peter I van Rusland begonnen ze uit torens te vallen. Maar dat was voor de tsaren geen reden om de klokken kleiner te maken. Sterker nog: ze gingen ze nog groter maken.

    De tsarenklok. Afbeelding: Kremlin.
    De tsarenklok. Afbeelding: Kremlin.
    200 ton
    In 1737 werd een klok van zo’n 200 ton vervaardigd. Maar toen de bronzen klok gegoten was en hing af te koelen, brak er brand uit in het Kremlin. In een poging het vuur te doven, werd er koud water op de klok gegooid. Het resultaat: de klok scheurde, nog voordat deze ooit had geklonken.

    Computermodel
    Eeuwenlang leek het erop dat we het geluid van deze grootste klok ter wereld nooit zouden kunnen horen. Maar dankzij onderzoekers van de universiteit van Californië is daar verandering in gekomen. De onderzoekers hebben het geluid van de tsarenklok met behulp van computermodellen gesimuleerd. Ze berekenden de dikte van de klok, hielden rekening met de vorm en bewegingen van de klok en de materialen waar deze uit bestaat. Vervolgens werden al die variabelen in een computermodel gestopt om het geluid van de klok te achterhalen.

    Zo klinkt ‘ie
    En tadaa…zo klinkt de grootste klok ter wereld die nog nooit geklonken heeft:

    Het geluid van de tsarenklok is indrukwekkend. In de tijd waarin deze klok gemaakt werd, zou het geluid waarschijnlijk als nog indrukwekkender zijn beoordeeld. “Er waren in die tijd geen luide geluiden,” vertelt onderzoeker Greg Niemeyer. “Geen versterkte muziek.” De klokken waren bedoeld om mensen van heinde en ver bij elkaar te brengen of te laten weten dat er iets gaande was. En omdat Rusland zo groot was, moesten de klokken wel groot zijn en een geluid hebben dat ver reikte; alleen zo konden zoveel mogelijk mensen bereikt worden. “Het lage geluid reikt echt heel ver.”

    Bronmateriaal

    "How Moscow’s Tsar Bell found its voice — at Berkeley" - University of California, Berkeley

    Fout gevonden?

    VanafHier.nl

    Een community van  

    Voor jou geselecteerd