Dankzij nieuwe geluidsgolven kun je vaccins straks inhaleren

Bang voor naalden? Goed nieuws! Wetenschappers hebben een nieuwe geluidsgolf gecreëerd die het mogelijk maakt om vaccins via de longen toe te dienen.

De nieuwe geluidsgolven worden ‘surface reflected bulk waves‘ genoemd. Om de geluidsgolven te maken, combineerden de onderzoekers twee verschillende typen geluidsgolven.

Vaccins
De geluidsgolven kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Eén van die doeleinden is het toedienen van vaccins. Wetenschappers werken aan een vernevelaar die het mogelijk maakt om vaccins, maar ook bijvoorbeeld astmamedicatie – zonder naalden en via de longen – toe te dienen. De geluidsgolven maken die vernevelaar veel efficiënter. “We hebben de nieuwe geluidsgolven gebruikt om de tijd die nodig is om een vaccin te inhaleren terug te brengen van 30 minuten naar 30 seconden,” vertelt onderzoeker Amgad Rezk.

“Omdat de nieuwe geluidsgolf heel krachtig is, kan per minuut 5 milliliter vaccin worden toegediend. Dat is een hele verbetering”

HYDRA
Om de vernevelaar efficiënter te maken, gebruiken de onderzoekers een apparaatje dat ze HYDRA noemen. Het apparaat zet elektriciteit om in trillingen of geluidsgolven. En die geluidsgolven zetten vloeistof om in een spray. “Het ‘gilt’ in feite tegen de vloeistof, zodat deze gaat vibreren en de vloeistof in damp verandert,” vertelt Rezk. Omdat de nieuwe geluidsgolf heel krachtig is, kan per minuut 5 milliliter vaccin worden toegediend. Dat is een hele verbetering: eerder bleven onderzoekers steken op 0,2 milliliter per minuut.

De nieuwe geluidsgolven kunnen ook gebruikt worden om stamcelbehandelingen te verbeteren. “Ons werk maakt het ook mogelijk om stamcellen efficiënter in te zetten om longziekten te behandelen, omdat het ons in staat stelt om stamcellen met behulp van een vernevelaar naar een specifiek plek in de longen, waar beschadigd weefsel moet worden hersteld, te sturen.”

Bronmateriaal

"Researchers ride new sound wave to health discovery" - Royal Melbourne Institute of Technology

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd