Dagelijks twee kopjes zwarte thee halveert de kans op diabetes type 2: dit is de reden

Nederlanders houden van thee. We drinken gemiddeld 115 liter per persoon per jaar, oftewel zo’n twee koppen per dag. Zwarte en groene thee zijn favoriet. En we hebben geluk: het is niet alleen lekker en warm, maar ook nog eens gezond. Volgens een nieuwe studie halveert vooral zwarte thee de kans op diabetes type 2.

Ook verbetert regelmatig thee drinken de werking van de nieren. Daarbij corrigeerden de Australische en Chinese onderzoekers voor allerlei bekende risicofactoren van suikerziekte, zoals leeftijd, geslacht, etniciteit, body mass index (BMI), bloeddruk, de bloedsuikerspiegel tijdens het vasten, cholesterol, alcoholconsumptie, rookgedrag, diabetes in de familie en lichamelijke activiteit.

Regulatie van de bloedsuikerspiegel
“De aanzienlijke gezondheidsvoordelen van thee, waaronder een verlaagd risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2, zijn al in meerdere studies aangetoond in de afgelopen jaren. Maar de onderliggende mechanismen van deze positieve invloed was tot op heden onduidelijk”, zegt hoofdonderzoeker Tongzhi Wu, professor aan de University of Adelaide.

“Uit onze experimenten komt naar voren dat het regelmatig drinken van thee beschermende effecten heeft. Zo verlaagt het de insulineresistentie en wordt er meer glucose afgegeven aan de urine. Hierdoor wordt de bloedsuikerspiegel beter gereguleerd. Deze voordelen waren het grootst bij de dagelijkse drinkers van zwarte thee”, aldus professor Wu. De nieren van diabetespatiënten herabsorberen in de regel meer glucose, waardoor het niet uitgescheiden wordt via de urine, maar in het systeem blijft. Dit zorgt voor een hogere bloedsuikerspiegel.

Microbiële fermentatie
De heilzame werking op de stofwisseling lijkt van doen te hebben met de unieke manier waarop zwarte thee wordt geproduceerd. Dat gebeurt namelijk door microbiële fermentatie, een proces waarbij bioactieve stoffen vrijkomen – waaronder alkaloïden, vrije aminozuren, polyfenolen, polysachariden en hun afgeleiden – die krachtige antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Hierdoor verbeteren de insulineresistentie en de prestaties van de bètacellen, die in de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier insuline aanmaken. Daarnaast verandert onder invloed van deze stoffen ook nog eens de opbouw van het darm-microbioom.

Voor het onderzoek werden de gegevens van een kleine tweeduizend volwassen Chinezen gebruikt. 436 deelnemers leden aan diabetes, 352 aan het voorstadium van diabetes en 1135 hadden normale bloedsuikerwaarden. Sommigen dronken weinig tot geen thee, anderen waren regelmatige drinkers en hadden een duidelijke voorkeur voor een bepaald soort thee. Hen werd gevraagd naar hoe vaak ze thee dronken: nooit, soms, vaak of elke dag, en het soort thee: groen, zwart, donker of een andere soort. Allerhande biomarkers van (het voorstadium van) diabetes werden gemeten, waarna de data door de onderzoekers zo goed mogelijk werden gecorrigeerd voor verschillen in leeftijd, geslacht en leefstijl.

Goed voor hart en nieren
De voordelen waren opmerkelijk. Dagelijks thee drinken bleek gelinkt aan een hogere uitscheiding van glucose via de urine en een verlaging van de insulineresistentie. Het risico op prediabetes was 15 procent lager en de kans op diabetes type 2 bleek 28 procent lager vergeleken met niet-theedrinkers. Bij de zwarte theedrinkers was dit effect het grootst met een reductie van respectievelijk 53 en 47 procent.

“We kunnen uit deze bevindingen opmaken dat de bioactieve stoffen in zwarte thee een directe of indirecte invloed hebben op de mate waarop de nieren glucose afvoeren richting de blaas. Thee lijkt op ongeveer dezelfde manier te werken als een nieuwe klasse van anti-diabetesmedicijnen. Het heeft daarnaast ook nog eens verregaande beschermende effecten voor het hart en de nieren”, aldus professor Wu.

De simpelste manier om je gezondheid te verbeteren
Thee lijkt dus echt goed te zijn voor je gezondheid. “Het dagelijks drinken van zwarte thee verlaagt in potentie het risico op diabetes type 2 en de progressie van de ziekte, omdat de drank ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel verbetert. Als je naar alle verschillende biomarkers kijkt die gelinkt zijn aan zwarte thee, dan lijkt het een van de simpelste manieren te zijn om je dieet en je gezondheid te verbeteren”, besluit mede-onderzoeker Professor Zilin Sun.

Zet dus maar snel die waterkoker aan, vergeet de hippe smaakjes en kruidentheetjes, en pak er een ouderwets zakje Earl Grey bij, want voor je gezondheid gaat er niets boven een mok zwarte thee.

Bronmateriaal

"Drinking dark tea every day may help control blood sugar to reduce diabetes risk" - Annual Meeting of the European Association for the Study of Diabetes (EASD)
Afbeelding bovenaan dit artikel: Anna Usova / Getty (via Canva.com)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd