Dagelijks kopje koffie lijkt kans op Alzheimer te verkleinen

Nieuw onderzoek wijst erop dat regelmatig een kopje koffie drinken ervoor kan zorgen dat Alzheimer niet of veel later optreedt.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Journal of Alzheimer Disease. Ze baseren hun conclusie op een onderzoek onder 124 mensen die tussen de 65 en 88 jaar oud waren. De onderzoekers volgden de proefpersonen gedurende vier jaar.

Geheugenstoornis
Alle proefpersonen hadden reeds last van milde geheugenstoornissen. Mensen die een milde geheugenstoornis hebben, zijn vaak gedoemd om binnen enkele jaren Alzheimer te ontwikkelen. Dat gold overduidelijk ook voor deze mensen: na enige tijd had een deel van de groep Alzheimer.

Over Alzheimer

Alzheimer doodt zenuwcellen en zorgt ervoor dat verbindingen in het brein wegvallen. Op lange termijn leidt dat tot ernstig geheugenverlies. Alzheimer begint zich al zo’n tien tot twintig jaar voordat mensen echt geheugenproblemen krijgen, te ontwikkelen. Als Alzheimer eenmaal doorzet, is het lastig te bestrijden. De onderzoekers benadrukken dan ook dat het belangrijk is het risico op Alzheimer te verlagen alvorens het zich begint te ontwikkelen.

Cafeïne
Bij de start van het onderzoek hadden de wetenschappers vastgesteld hoeveel cafeïne de proefpersonen in het bloed hadden. In de jaren die volgden, keken ze hoe de proefpersonen zich ontwikkelden: kregen ze Alzheimer of niet? Uit het onderzoek blijkt dat de mensen die Alzheimer kregen bij de start van het onderzoek zo’n 51 procent minder cafeïne in het bloed hadden dan de mensen die geen Alzheimer ontwikkelden. Proefpersonen met een cafeïneniveau in het bloed van meer dan 1200 ng/ml (dat is vergelijkbaar met het drinken van enkele kopjes koffie in de uren voordat bloed werd afgenomen) ontwikkelden geen van allen Alzheimer. Hun milde geheugenstoornis bleef stabiel.

Koffie
De onderzoekers gaan ervan uit dat het hogere cafeïneniveau het resultaat is van meer cafeïne nuttigen. Koffie met cafeïne leek in deze studie de belangrijkste bron van deze stof te zijn.

Conclusie
“Deze intrigerende resultaten suggereren dat oudere mensen met milde geheugenstoornissen die ongeveer drie kopjes koffie per dag drinken geen Alzheimer ontwikkelen of in ieder geval het ontwikkelen van Alzheimer flink uitstellen,” concludeert onderzoeker Chuanhai Cao. De resultaten onderschrijven eerdere studies met muizen waaruit ook al bleek dat het drinken van koffie beschermt tegen Alzheimer. “We zeggen niet dat een matige koffieconsumptie mensen helemaal tegen Alzheimer beschermt,” waarschuwt Cao. “Maar we geloven dat een matige koffieconsumptie de kans op Alzheimer verkleint of de start ervan uitstelt.”

Hoe cafeïne dat precies doet, is nog niet helemaal duidelijk. Recentelijk onderzoek wijst er echter op dat cafeïne reageert met een nog onbekende stof in koffie. En die reactie lijkt weer invloed te hebben op een andere stof die Alzheimer bestrijdt.

Bronmateriaal

"High blood caffeine levels in older adults linked to avoidance of Alzheimer's disease" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ames Lai (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd