Dagelijks ijzer slikken verhoogt geboortegewicht baby

baby

Wanneer een zwangere vrouw dagelijks staalpillen slikt, heeft dit een positieve invloed op haar kind. Iedere tien microgram ijzer per dag verhoogt het geboortegewicht met vijftien gram.

Op dit moment raadt de Wereldgezondheidsorganisatie een dagelijkse dosis van 60 microgram per dag aan voor zwangere vrouwen. Dit is een goed advies, concluderen de Britse en Amerikaanse onderzoekers. De positieve effecten voor ijzer nemen namelijk toe tot en met 66 microgram per dag.

Dagelijks staalpillen slikken heeft meer voordelen. Zo is de kans op bloedarmoede veel lager. Ook daalt de kans dat een baby een te laag geboortegewicht heeft. Een geboortegewicht tot 2.500 gram wordt als laag gezien.

Voedingssupplementen
In de Benelux is het redelijk gewoon dat zwangere vrouwen voedingssupplementen innemen, zoals foliumzuur, omega-3, vitamine D en ijzer. In veel derde- en vierdewereldlanden wordt dit veel minder gedaan. Hierdoor leiden er jaarlijks tientallen miljoenen zwangere vrouwen aan bloedarmoede.

Strategie
De wetenschappers hopen dat er meer onderzoek gedaan wordt naar haalbare strategieën om te zorgen dat zwangere vrouwen wereldwijd voldoende ijzer binnen krijgen. Daarnaast is het goed om de effectiviteit van andere strategieën te evalueren, zoals een beter dieet.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd