Dagelijks 5000 vaten olie in de Golf van Mexico

De lekke pijpleiding blijft voor problemen zorgen in de Golf van Mexico. De hoeveelheden olie die vrijkomen, blijken namelijk veel groter te zijn dan gedacht. Dagelijks stroomt er 800.000 liter oftewel 5000 vaten olie weg. Bovendien werd gisteren bekend dat er een derde lek is.

Op dit moment nadert de olievlek de kust van Louisiana en de delta van de Mississippi. De verwachting is dat de olievlek het zuidoosten van Louisiana vandaag of morgen bereikt. De staat bereidt zich dan ook voor op het ergste en heeft over een lengte van zestien kilometer balken neergelegd om te voorkomen dat de olie de zeer gevoelige kust bereikt.

Brand
De reddingswerkers zijn voornemens de olievlek in lichterlaaie te zetten. Hierdoor zou een groot deel van de olie verdwijnen. “Het is een historische techniek die werkt,” vertelt Matt Moorlag van de kustwacht.

Maanden
De eigenaar van de olie – BP – is onderweg met mensen die het lek kunnen dichten. Maar het is twijfelachtig of dat op korte termijn alle problemen oplost. Volgens een woordvoerder van BP kan het namelijk wel eens maanden duren voordat de oliebron helemaal gesloten is.

Koepel
Een andere optie is het plaatsen van een koepel op de oliebron. De koepel werkt dan als een tunnel die de olie via een pijpleiding direct met schepen af laat voeren. Die oplossing is echter tamelijk nieuw en nog nooit in diep water toegepast. Bovendien kost het plaatsen van de koepel zeker twee tot vier weken tijd.

De problemen begonnen op dinsdag 20 april. Door een explosie op een boorplatform – waarbij elf medewerkers van BP om het leven kwamen – ontstonden twee lekken in de pijpleiding. Hierop had een klep grotere problemen moeten voorkomen door de pijpleiding per direct geheel af te sluiten. Maar die klep kwam om wat voor reden dan ook niet in actie. Gisterenavond werd bekend dat er nog een derde lek aan de olieramp kan worden toegevoegd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd